“Петля затягується”: Росія готується до низки масштабних авіакатастроф

Розв’язана Путіним війна проти України призвела до запровадження Заходом санкцій, які серйозно вдарили і по ринку пасажирських авіаперевезень. І незважаючи на те, що авіакомпаніям країни-агресора поки що вдається обхідними шляхами роздобувати критично важливі деталі, з кожним днем зашморг затягується і з’являється дедалі більше ознак катастрофи, що насувається. Коли борти з великою кількістю пасажирів будуть падати – лише питання часу.

Докладніше про це читайте у матеріалі OBOZREVATEL.

Інцидент за інцидентом
Після введення санкцій літакам російських авіакомпаній закрито шлях до більшості цивілізованих країн, а кількість напрямків різко звузилася до 36. Для туристів із РФ найбільш привабливими серед доступних на сьогодні залишилися Таїланд, Туреччина, Єгипет, Шрі-Ланка та Мальдіви. Однак можливість відпочити за кордоном зовсім не означає гарантію залишитися живими – з кожним днем перспектива виявитися власником квитка в один кінець стає дедалі ближчою. Те саме стосується і пасажирів внутрішніх рейсів.

Влітку та у вересні 2023 року росіяни вже стали учасниками кількох інцидентів. Борти авіакомпаній РФ маринували пасажирів по кілька діб в аеропортах або здійснювали екстрену посадку через виявлені під час польоту несправності, які ставили під удар життя пасажирів.

Наприклад, таке трапилось із рейсом авіакомпанії Smartavia, який летів із Санкт-Петербурга до Самари. Boeing 738 був змушений здійснити екстрену посадку через несправне обладнання. На борту в цей момент було 178 пасажирів і семеро членів екіпажу.

Ще одна російська авіакомпанія – Red Wings – стала об’єктом “розслідування” слідчого комітету РФ. А все тому, що “відповідальні за технічну експлуатацію літака особи вирішили допустити повітряне судно до польоту з турецької Анталії до Москви, незважаючи на несправність установки, яка відповідає за систему кондиціювання всередині повітряного судна та забезпечення запуску двигунів без використання наземного обладнання”. Внаслідок таких дій, відрапортував слідчий комітет, “виникла реальна загроза безпеці життя або здоров’ю пасажирів”. А їх на борту було понад 400.

Читайте також  Кyля пройшла через мозок: 9-річний хлопчик вбuв свою сестру через відеогру

У тому, що кількість таких повідомлень лише збільшуватиметься, сумніватися не доводиться. А все тому, що можливості обслуговування та ремонту літаків у Росії не покривають усіх необхідних регламентних робіт. І якщо частково ремонтувати та обслуговувати борти в РФ ще можуть, то з авіонікою (електронними системами управління, навігації тощо) та імпортними комплектуючими вже виникла серйозна проблема.

Жертв не уникнути

Про те, що винуватцем незворотного процесу став путінський режим, який розв’язав війну проти України, в Росії, звичайно, завзято мовчать. Але уникнути катастроф із великою кількістю жертв уже не вийде – це лише питання часу.

“Як довго продовжиться вся ця історія без аварій і катастроф – сказати складно, але по суті вони вже запрограмовані”, – написав у Telegram російський аналітик Анатолій Несміян.

Основну частину російського авіапарку становлять літаки Airbus та Boeing. І ситуація з їх ремонтом і обслуговуванням стала настільки критичною, що Путіна вже попередили про близьке припинення польотів іноземних літаків, що залишилися в Росії.

Глава “Ростеху” Сергій Чемезов під час зустрічі 7 вересня сказав президенту РФ, що оскільки постачання деталей для ремонту російським перевізникам перекрито санкціями, ті змушені займатися канібалізацією машин, розбираючи борти на запчастини.

Щоправда, Чемезов заявив, що “вибуття” лайнерів іноземних компаній розпочнеться з 2025 року. Але співрозмовник OBOZREVATEL в українській розвідці переконаний, що “це надто оптимістично”.

За його словами, Росія через закордонні компанії, створені вже після початку повномасштабного вторгнення у 2022 році, ще частково примудряється закрити потреби в запчастинах, проте “петля затягується”.

Так, розслідування Reuters показало, що одним із каналів постачання до Росії запчастин для літаків Airbus і Boeing, обслуговування яких потрапило під санкції, виявилися росіяни, які мають родинні зв’язки за кордоном.

Читайте також  "Чому не в полі, с*ка!": момент падіння військового літака в Росії потрапив на відео

Один із яскравих прикладів – російський перевізник Nordwind Airlines, власником якої є громадянка РФ Каріна Букрей, зміг закупити деталі для 12 літаків Airbus та 15 літаків Boeing. Сотні деталей були імпортовані через турецьку компанію Ramses Turizm, яка належить чоловікові Букрей Рамазану Акпінару.

Відразу після розголосу Nordwind постачання від Ramses Turizm припинилося, проте відновилося вже через іншу турецьку компанію Na Havacilik ve Teknik, яка також базується в Анталії. Причому ця компанія виявилася заснованою лише у серпні 2022 року.

Проте, кажуть у розвідці, виявлення подібних фактів іде повним ходом і, відповідно, перерізаються шляхи постачання. Тому “росіянам не варто сподіватися, що буде як раніше, – за все доведеться платити”.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.