В Україні вступили в дію нові правила нарахування допомоги ВПО: що мають знати переселенці

Вступили в дію нові правила нарахування допомоги переселенцям. З 1 вересня допомога ВПО може бути скасована з цілої низки причин. Крім того, тепер допомога ВПО призначатиметься лише на 6 місяців.

В Україні вступили в дію нові правила нарахування допомоги ВПО: що мають знати переселенці – today.ua
Відповідні зміни містить постанова Кабміну, яка була ухвалена ще 15 липня, але почала діяти лише з 1 вересня.

На початку повномасштабного вторгнення допомога ВПО призначалась усім внутрішнім переселенцям. І, як тоді казали – до закінчення дії воєнного стану. Але тоді ніхто не думав, що війна в Україні триватиме так довго. Однак тепер уже очевидно, що війну не вдасться завершити цьогоріч. А західні партнери взагалі налаштовують українців на тривале військове протистояння. Отже стало очевидним, що держава не зможе фінансово підтримувати переселенців увесь цей час. Через це допомога ВПО тепер виплачуватиметься лише півроку. За цей час люди мають адаптуватись на новому місці та призвичаїтись до нових умов життя.

Водночас, влада дала час призвичаїтись до нових умов переселенцям, яким допомога ВПО була призначена раніше. Таким чином, і новопризначені виплати, і ті, що були призначені раніше, будуть нараховувати до кінця січня 2024 року.

Але деякі ВПО позбудуться своїх виплат вже з 1 вересня. Це стосується, зокрема, тих переселенців, які зробили дорогі придбання з моменту виходу відповідної урядової постанови, тобто після 15 липня.

Отже, з 1 вересня втратять виплати переселенці, які, починаючи з 15 липня:

придбали транспортний засіб, якому менше 5 років (окрім автомобілів, придбаних волонтерами для потреб оборони України);
придбали квартиру, будинок, земельну ділянку на суму понад 100 тисяч гривень (окрім житла, отриманого за рахунок державного чи місцевого бюджету);
мають на депозитному рахунку в банку понад 100 тисяч гривень;
купили іноземну валюту, а також банківські метали на суму понад 100 тисяч гривень (окрім коштів, отриманих від благодійних організацій, валюти, придбаної для оплати медичних, соціальних, освітніх послуг);
мають у власності житло, розташоване на територіях, де не відбуваються бойові дії та які не є тимчасово окупованими (якщо воно має площу понад 13,65 кв. м на одного члена сім’ї).
Позбавлять допомоги ВПО також і тих переселенців, які:

Читайте також  В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКУ ПРОЙШОВ РЕГІОНАЛЬНИЙ ЕТАП ТЕЛЕПРОЕКТУ “ЗАВИДНІ НАРЕЧЕНІ УКРАЇНИ 2016” (ФОТОРЕПОРТАЖ)

перебували або досі перебувають за кордоном понад 30 днів без поважних причин;
повернулись на своє постійне місце проживання;
відбувають покарання у пенітенціарних закладах;
засуджені а злочини проти основ нацбезпеки України.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.