У Дніпрі поліцейський зaстрeлив людину: Все, що відомо

ТСН.ua розбирався в деталях гучної трагедії у Дніпрі.

Зміст
Водій поводив себе агресивно
Коп захищав колегу
Чи мав право патрульний відкривати вогонь
Що загрожує патрульному
Що відомо про загиблого
Думки українців розділилися
А для пропагандистів РФ – новий привід для фейка
У Дніпрі патрульний поліцейський застрелив пасажира елітного авто. Патрульні зупинили іномарку, але на вимогу вийти із салону водій та пасажири відмовились. Правоохоронці почали силою витягували потерпілих із авто та використали газовий балончик.

Хто ж винен у трагедії: поліцейський, який міг перевищити повноваження, чи чоловік, що опирався копам – думки українців розділилися. ТСН.ua зібрав все, що відомо про цю історію.

Увечері 29 серпня у Мережі з’явилася інформація, що у Дніпрі просто посеред вулиці застрелили чоловіка. І до вбивства нібито причетний поліцейський.

Патрульна поліція Дніпропетровської області не стала приховувати інцидент і відразу визнала – стріляв їхній співробітник. Деталі історії в пресслужбі Патрульної поліції не наводили, лише пообіцяли з’ясувати всі обставини і уточнили, що копа-стрільця відсторонено від виконання обов’язків.

Водій поводив себе агресивно
У ДБР підтвердили, що після зупинки автомобіля, пасажир поводився агресивно та мав всі ознаки алкогольного сп’яніння.

“Водій автівки (у Мережі вказали, що це була машина Jaguar – Ред.), за наявними даними, ігнорував законні вимоги правил дорожнього руху”, – йдеться в повідомленні.

За даними Офісу генпрокурора, патрульні зупинили автомобіль, в якому були дорослі та діти. Проте пасажири проігнорували вимогу вийти з салону. Тоді поліція почала силою витягувати їх транспорту та застосувала газовий балончик.

Під час бійки поліцейський застосував табельну зброю та тричі вистрелив у спину пасажиру. Від отриманих травм чоловік помер.

Читайте також  Погода змінюється: з 27 червня в Україну приходить пoтужний циклон

Коп захищав колегу
У Мережі писали, що патрульний вистрілив у чоловіка після того, як той напав на поліцейську. На фото видно, що жінці добряче дісталося під час бійки – її лице і руки повністю у крові.

За інформацією видання “24 канал”, під час затримання чоловік активно чинив опір патрульній. Під час цього ще й завдав їй удару кулаком в обличчя. Інспектора він перекинув через себе так, що останній головою вдарився об землю.

На опублікованому пізніше відео видно, що чоловік та жінка (очевидно дружина) чинили опір під час затримання. А діти підбадьорювали батька битися з поліцейським і фільмували все на телефон.

На кадрах видно, що поліцейський вистрілив після того, як чоловік повалив його на землю. Камера не зафіксувала, що саме робив водій у момент пострілу.

Після пострілу, дитина, яка знімала дії патрульних, з криками “тато-тато” підходить до батька.

Чи мав право патрульний відкривати вогонь
Варто зауважити, що патрульний скоріше за все, не попередив про застосування зброї та не зробив попереджувальний вистріл.

З іншого боку, згідно ст. 46 ЗУ “Про поліцію” є низка випадків, коли застосування вогнепальної зброї без попередження допускається.

Але у законі є інший нюанс: “Поліцейському заборонено застосовувати вогнепальну зброю в місцях, де може бути завдано шкоди іншим особам”. А на місці інциденту поблизу були жінка і неповнолітні діти загиблого.

Зрештою, це питання дуже складне і з’ясовувати його буде слідство.

Що загрожує патрульному
Правоохоронця, що влаштував стрілянину, затримали. У ДБР уточнили, що з’ясовують правомірність застосування патрульним табельної зброї.

Наразі розпочато кримінальне провадження:

за ч. 1 ст. 115 (Вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, яке карається позбавленням волі на строк від 7 до 15 років;
ч. 3 ст. 365 КК України – перевищення влади або службових повноважень, якщо вони спричинили тяжкі наслідки. За це передбачене позбавленням волі на строк від 7 до 10 років.
Що відомо про загиблого
Офіційної інформації про особу загиблого водія “Ягуара” немає.

Читайте також  "Роби аборт, бо ти на візку": на Буковині жінка з інвалідністю, попри осуд, народила п'яту дитину

За даними видання Іnformator, загиблий – Джумбері Сілогава, якому 1 вересня мало виповнитися 39 років. У Мережі Facebook ми знайшли профіль чоловіка з таким ім’ям та прізвищем. На аватарці біля нього стоять двоє хлопчиків, очевидно синів.

Зауважимо, що діти із схожими обличчями фігурують на поширених у соцмережах відео з місця стрілянини. Показувати їхні обличчя ми не маємо права.

Думки українців розділилися
У Мережі думки українців щодо того, хто винен у трагедії: водій чи патрульний, розділилися.

Офіцер Збройних сил України Анатолій Штефан з позивним “Штірліц” вважає, що ніякого конфлікту і трагедії не було б, якби водій просто виконав би вимогу патрульних.

“Повна безкарність на всіх рівнях за ці дії по відношенню до поліцейських зробили сьогодні свою криваву справу. Безкарність роками і підтримка суспільства. Розслідування і вирок авжеж буде, але все це – наслідок, який обов’язково повинен був статитися. Треба змінювати не поліцейських, а суспільство та його відношення”, – зазначив “Штірліц”.

Говорячи про безкарність, він нагадав про скандального фітнес-тренера і блогера Романа Заволоку, який кидався і ображав військових.

Співзасновник Українського інституту майбутнього і політичний експерт Юрій Романенко теж певен, що поліція діяла правильно.

“Якби не стрибали, як хворі, то й біди не сталося б”, – написав він

Натомість журналіст Євген Істребін вважає, що в таких випадках, коли кількість поліціянтів і тих, кого вони затримують, рівна, а затримані не хочуть виконувати вимоги копів, слід чекати підкріплення, а не застосовувати зброю. Він не вірить, що у вівторок о 17:45 чоловік, який їхав з дружиною та двома дітьми, міг бути п’яним.

Журналіст нагадав, що вбивство поліцейськими Джорджа Флойда 25 травня 2020 року у США викликало масові протести та заворушення по всій країні.

Читайте також  Електропоїзд розчавив авто на переїзді, є загиблі (ФОТО 18+)

А для пропагандистів РФ – новий привід для фейка
Тим часом, на пропагандистський ресурсах Росії активно поширюють абсолютну дезінформацію про те, що чоловіка нібито застрелили за спротив під час мобілізаційних заходів. Це не відповідає дійсності.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.