Курс валют в Україні: чому долар зріс і на що очікувати далі

На думку економіста, нинішні коливання на валютному ринку “не можуть на щось вплинути серйозно”.

В Україні за останні дні фіксують черговий стрибок долара – упродовж минулого тижня гривня в обмінниках українських банків впала приблизно на гривню.

Детальніше про валютні “гойдалки” розповів кандидат економічних наук Віталій Шапран, передає “Суспільне”.

Ці коливання експерт називає “природними” і не вважає, що вони “можуть на щось вплинути серйозно”. За його словами, ці коливання залежать від настроїв на ринку. А зараз населення більше купує валюту, ніж продає. Наприклад, для виїзду за кордон або для поповнення своїх заощаджень

Що буде далі
“Наразі на готівковому ринку діє фіксований курс, похідний від курсу, який встановив Національний банк рік тому. На мою думку, вони трішки передевальвували гривню, можна було курс ставити меншим, але це дає певний запас міцності ринку”, – каже Віталій Шапран.

Він звертає увагу, що за останній час значно зросли золото-валютні резерви Нацбанку, що не може не впливати на міцність гривні.

Чи може НБУ скасувати фіксований курс долара
Експерт прокоментував можливість переходу в Україні від фіксованого до плаваючого курсу.

“Я не думаю, що це буде якась неординарна подія, але чомусь у засобах масової інформації говорять, що перехід до плавуючого курсу – це обов’язково девальвація. Я допускаю, що можливі якісь відхилення на 50 копійок, гривню при переході від фіксованого курсу до плаваючого”, – пояснює економіст.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.