Кабмін спростив процедуру отримання статусу учасника бойових дій: знадобиться лише одна довідка

Кабінет Міністрів України спростив процедуру отримання статусу учасника бойових дій. Тепер для його оформлення знадобиться лише одна довідка.

Кабмін спростив процедуру отримання статусу учасника бойових дій: знадобиться лише одна довідка – today.ua
Міноборони розробило проект постанови про внесення змін до Порядку надання та позбавлення статусу учасника бойових дій. Кабмін його підтримав. Про це повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

За словами чиновника, завдяки оновленому підходу процедура отримання статусу учасника бойових дій стане простішою. Кількість документів, яка необхідна для оформлення, зменшиться до одного. Йдеться про довідку про безпосередню участь у заходах, які необхідні для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Росії.

Резніков зазначив, що довідка повинна містити інформацію про документи, які підтверджують участь українця у відповідних заходах. Вона буде основою для присвоєння статусу учасника бойових дій. Очікується, що це допоможе звільнитися від зайвої бюрократії.

Зазначені зміни значно полегшать доступ до передбачених законодавством пільг та гарантій захисникам, які боролись за незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України.

Представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук уточнив, что зміни внесли у порядок щодо надання статусу УБД військовим, які брали участь в АТО або у бойових діях під час повномасштабної війни з рашистами:

“Спрощено порядок надання статусу учасника бойових дій за рахунок зменшення кількості документів, які подаються на розгляд відповідної комісії з питань визначення статусу учасника бойових дій”.

Голова підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Анатолій Остапенко вказав, що статус УБД вдалося отримати лише 8000 з майже 500 тисяч мобілізованих українців, які служать у ЗСУ. Депутат пояснив, що присвоєння статусу учасника бойових дій здійснюють спеціально створені комісії. Командири, які мають оформлювати документи, зараз воюють. Тому потрібно спростити процедуру.

Читайте також  "Пенсія опинилася під загрозою, українці масово подають позови проти Пенсійного фонду": експерти сказали, чого чекати громадянам України

У парламенті також працюють над спрощенням присвоєння інших статусів: учасника бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни, членів сімей загиблих/померлих захисників України для отримання одноразової виплати й грошового забезпечення у зв’язку з втратою годувальника. Після внесення змін ці статуси надаватимуться автоматично.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.