Посвідчення військовослужбовця і УБД можна буде згенерувати у Дії

В Україні створять Єдиний державний реєстр військовослужбовців – інформаційно телекомунікаційну систему, призначену для збирання, реєстрації інформації про військовослужбовців, та збору інформації, необхідної для надання їм статусу учасників бойових дій чи статусу Захисників та Захисниць України, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною.

У парламенті зареєстрували законопроєкт №9637. Він передбачає внесення змін до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо впорядкування процедури надання статусів (їх категорій) ветеранам.

Документ спрощує набуття статусу УБД на основі інформаційних обмінів між різними реєстрами; запровадження окремого статусу Захисника та Захисниці України для осіб, які захищають суверенітет та територіальну цілісність сьогодні, визначення категорій Захисників та Захисниць України в залежності від умов проходження служби, а також передбачення пакетів соціальної підтримки в залежності від відповідної категорії Захисника чи Захисниці.

Зауважимо, що сьогодні кабмін уже спростив процедуру набуття статусу учасника бойових дій, тепер для цього достатньо надати лише одну довідку.

Єдиного реєстру військовослужбовців міститиме інформацію про основні посадові характеристики військовослужбовця, а також забезпечення подальшого інформаційного обміну з Єдиним державним реєстром ветеранів та іншими реєстрами.

Також законопроєкт пропонує передбачити можливість генерування електронного посвідчення військовослужбовця / учасника бойових дій / Захисника чи Захисниці України у мобільному застосунку «Дія».

Депутати вказують, що наразі близько 500 тисяч осіб мають статус учасника бойових дій (з них 15 тис. брали участь у Другій світовій війні, 100 тис. воїни-інтернаціоналісти, 16 тис. «афганці»), при цьому очікується збільшення кількості ветеранів до понад 1,5 млн осіб: це нові ветерани (середній вік 27-30 років), що мають зовсім інші потреби.

Механічне включення сучасних ветеранів до чинного законодавства не буде ефективним для цих осіб, оскільки не враховуються актуальні потреби ветеранів, – зазначають автори.

Читайте також  В Україні запрацює "є-Бронювання" військовозобов'язаних у "Дії": як працюватиме механізм

Тож, законопроєктом пропонується внесення змін до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», зокрема:

забезпечення інформаційного обміну між Єдиним державним реєстром ветеранів з іншими реєстрами та можливості генерування посвідчень ветеранів на основі наявної інформації;
запровадження Єдиного державного реєстру військовослужбовців, визначення основних характеристик його функціонування, інформаційних обмінів з іншими реєстрами, а також забезпечення можливості генерування посвідчень військовослужбовців на основі наявної інформації;
визначення статусу Захисника та Захисниці України, а також розподіл Захисника та Захисниці України в залежності від тривалості участі в бойових діях, наказів про залучення до виконання бойових завдань; отриманої інвалідності; нагород;
набуття статусу учасника бойових дій або Захисника чи Захисниці автоматично на основі інформаційних обмінів між Єдиним державним реєстром ветеранів та Єдиним державним реєстром військовослужбовців, а залучення комісій з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових забезпечити тільки у спірних випадках надання статусу;
визначити основні пакети підтримки, що передбачаються окремі для кожної категорії Захисників та Захисниць України.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.