Чехія готова платити українським біженцям, щоб ті поїхали додому

Програма передбачає надання допомоги та відшкодування частини витрат у разі повернення біженців в Україну.

На другому році повномасштабного російського вторгнення в Україну Чехія готує спеціальну програму з добровільного повернення біженців додому.

Як повідомляє Czech Radio, згідно з проектом шостої поправки до закону, відомого як lex Ukrajina, який стосується прав та обов’язків українських біженців у Чеській Республіці, програма передбачає надання допомоги та відшкодування частини витрат у разі повернення біженців в Україну.

Поправка також має подовжити на один рік надання тимчасового захисту прибуваючим, а саме до кінця березня 2025 року.

Програма повернення біженців буде схвалена і запущена після того, як уряд Чехії остаточно визначиться з видом підтримки для українців, на яку будуть виділені кошти.

“Необхідно реагувати на зростаючий попит іноземців на допомогу в поверненні до України. Хоча ситуація в Україні багато в чому не є задовільною, доречно запропонувати допомогу тим, хто зацікавлений у поверненні”, – заявили ініціатори поправки. У документах, які супроводжують аргументацію до законопроекту, вони водночас зазначають, що розвиток подій ще не вказує на те, що війна скоро закінчиться і біженці зможуть повернутися в Україну.

Українці в Чехії
У червні 2023 року у Зеленського запропонували стимулювати повернення біженців в Україну. Йшлося про те, що союзникам України варто виділяти фінансову допомогу не лише на допомогу українським біженцям, які перебувають у їхніх країнах, а й щоб заохотити їх повертатися додому.

Станом на середину серпня 2023 року, за даними МВС, в Чехії перебувало 360 900 біженців з України з візами тимчасового захисту, більшість з них жінки і діти. Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) нещодавно закликало приймаючі країни не примушувати біженців до повернення на батьківщину.

Читайте також  Мольфарка Настуня з Гуцульщини сказала: «Росія розпадеться у 2025 році» і як і за яких обставин це станеться, скільки ще нам чекати на мир

Згідно з опитуванням” Голос українців”, проведеним PAQ Research спільно з соціологами Чеської академії наук, в червні повернутися додому хотіла чверть біженців. Рік тому число бажали повернутися становило третину опитаних респондентів. Половина учасників опитування повідомила, що вони однозначно планують залишитися за кордоном.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.