Українська компанія постачає сировину для виробництва літаків та ракет до росії

Країна-агрессор отримує титанову руду через компанії-одноденки.

 

Під час війни російська оборонна промисловість через посередників продовожує отримувати сировину для виготовлення титану з України. З неї окупанти виготовляють літаки, вертольоти, крилаті ракети та іншу військову зброю.

Про це повідомляє видання РБК-України, ссилаючись на інсайдерів, які працюють у титановій галузі.

Видання зазначає, що Україна виготовляє 20% усіх світових запасів сировини для виготовлення титан-титанової руди.

Наша країна не виготовляє металевий титан, а відправляє на експорт концентрат, з якого в інших державах вже роблять готову продукцію.

Цей концентрат буває декількох видів – рутиловий, ільменітовий, цирконовий, дистен-силеманітовий, ставролітовий. Однак Державна служба експортного контролю (ДСЕК) контролює лише експорт ільменітового концентрату, для вивезення якого потрібен спеціальний дозвіл. Інша сирована вивозиться без жодного контролю.

Ільменітовий концентрат може використовуватись у військовій сфері.

Під час повномасштабного вторгнення Україна продовжує екпортувати титанову руду закордон.

З липня минулого року по квітень 2023 року державне підприємство “Об’єднана гірничо-хімічна компанія (ОГХК)”, відправила на експорт 82,2 тисячі тонн руд, що містять титан.

За даними інсайдерів РБК-Україна, велика частина цієї сировини потрапила до росії.

Країна-агрессор отримує титанову руду через компанії-одноденки.

Наприклад, у липні, серпні та вересні 2022 року ОГХК поставила тисячі тонн концентрату угорській компанії Sic Luceat Lux KFT, засновниками якої є уродженці Криму Олександр та Світлана Мурадян (швидше за все, просто підставні особи).

Основними споживачами цієї компанії у 2021-2022 роках були ТОВ “Редметконцентрат” (Москва), ТОВ “Нерудна компанія” (Білгород), ТОВ “Мінко Рус” (Бєлгород) та інші російські компанії.

Наступний доказ експорту росиянам це польська компанія BioProfTech Sp.z.o.o, зареєстрована у Варшаві.

Її засновником є Руслан Акопян – зареєстрований в окупованому Харцизьку Донецької області та має російське громадянство.

Читайте також  "Є одна нeбeзпека": Експерт пояснив, навіщо Росія скликала Радбез ООН щодо Запорізької АЕС

Ця компанія отримувала партії ільменіту з України влітку та восени 2022 року.

Найбільш зухвала ситуація з “Запорізьким титано-магнієвим комбінатом” (ТОВ ЗТМК), який раніше належав олігарху Дмитру Фірташу, а у 2021 рішенням суду був повернений у державну власність.

Комбінат є єдиним виробником в Україні губчастого титану.

ЗТМК продавав на експорт вже готову продукцію – титанову губку, титанові зливки, тетрахлорид титану, шлак титану.

У минулому році він розпродував продукцію зі своїх складів.

Загалом було продано близько 2 тисяч тонн титанової продукції на загальну суму 276,6 млн гривень.

Покупцями серед інших виявилися компанії з Чорногорії, Австрії, Литви, Чехії, які пов’язані з рф і мають російських засновників.

Зокрема покупцем тетрахлориду виступила компанія Nadezda Invest D.o.o., зареєстрована у місті Будва (Чорногорія), співзасновниками якої є росіяни Сергєй Орєхов та Владислав Нечипоренко.

Губчастий титан у ЗТМК купувала австрійська компанія LL-Resourses GmbH, директором якої є громадянин РФ Анатолій Зайцев із Санкт-Петербурга.

Окрім того вивяилося, що він проживає в Австрії та є довіреною особою олігарха Дмитра Фірташа, який, як відомо, раніше володів ЗТМК.

А титановий шлак у серпні 2022 року купувала компанія з Чехії Cytleon S.r.o., співзасновником якої є громадянин Росії Леонід Цитленок, зареєстрований у Москві.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.