Мобілізація священнослужителів: юристи роз’яснили, кого призвуть до ЗСУ

В Україні до 15 листопада продовжили воєнний стан та мобілізацію. Юристи роз’яснили, кого призвуть до ЗСУ, а хто може уникнути служби в армії.

Мобілізація священнослужителів: юристи роз’яснили, кого призвуть до ЗСУ – today.ua
Повномасштабна війна з російськими окупантами триває майже півтора року. При цьому вручення повісток та мобілізація духовенства практично не зустрічаються. Стало відомо, що питання їхньої служби у ВСУ до кінця не опрацьовано. На відстрочку можуть розраховувати священики, а решта працівників церков підлягає призову, як і всі чоловіки.

Чому священиків не мобілізують в Україні
Адвокат Ростислав Кравець наголосив, що питання про службу священиків в армії законодавчо не врегульовано. Однак влада не хоче створювати зайвої напруги у суспільстві.

“Можливо, прийнято негласне рішення не чіпати представників духовенства всіх релігій, щоб не дискредитувати владу та командування ЗСУ”, – зазначив правозахисник.

Юрист наголосив, що священнослужителі можуть не захотіти торкатися зброї, і за це їх не можна притягувати до відповідальності. Кравець навів приклад випадок в Ужгороді, коли військкоми затримали ченця, а потім люди звернулися до суду, і його звільнили.

Ростислав Кравець вважає, що видача повісток усім наближеним до церкви людям створить ґрунт для фейків російських пропагандистів. При цьому рашисти мобілізують ченців за наявності військового квитка. СК РФ вважає їх такими ж громадянами, як і решта.

“Про призови священиків та працівників церков я не чув. У них прописані відстрочки, але не у період повної мобілізації. У решти навколоцерковних працівників не повинно бути винятків”, – пояснив Кравець “Фокусу”.

Мобілізація священнослужителів: юристи роз’яснили, кого призвуть до ЗСУ

Адвокат юридичної компанії RIYAKO & PARTNERS Микола Максимов погоджується з колегою. Він уточнив, що в Україні на відстрочення мобілізації можуть розраховувати священнослужителі з релігійним статусом. Дзвонарі, хористи, виробники свічок та ікон підлягають призову до армії на загальних підставах.

Читайте також  Чорна п’ятниця для зaxоду України. Одразу шестеро молодих хлопців зaгuнулu із Львівщuнi. Неoсяжна біль

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.