Скасування єдиного податку, пільг і часткові перевірки: що очікує український бізнес від 1 серпня

В Україні змінюється система оподаткування.

В Україні змінюється система оподаткування від 1 серпня: буде скасування єдиного податку, пільг і повернуться часткові перевірки бізнесу. Закон про повернення довоєнного оподаткування підписав президент Володимир Зеленський у п’ятницю.

Про це йдеться в сюжеті кореспондентки ТСН Вікторії Ковцун.

Верховна Рада проголосувала за закон про зміни в оподаткуванні під час воєнного стану. Три дні тому його підписав президент Володимир Зеленський. Відтак уже від 1 серпня спрощені правила оподаткування, які були запроваджені торік, аби дати можливість бізнесу в перші місяці великої війни втриматись на плаву, більше не працюють. Усі підприємці зобов’язані повернутися на довоєнні.

ФОПи 1-ї та 2-ї груп мають знову платити єдиний податок, який від початку великої війни був для них добровільним. Ця сума становитиме 1 340 гривень на місяць.
Економісти кажуть, що відчутно це може вплинути хіба на тих підприємців, що нині перебувають за кордоном і не можуть закрити свій ФОП на відстані, адже до закриття держава нараховуватиме їм податок. Добровільним для цих груп залишається єдиний соціальний внесок, щоправда, тут варто пам’ятати: якщо підприємець його не сплачує – йому не нараховують страховий стаж.

Найбільше нове законодавство відчує на собі найчисельніша група ФОП – третя. Для неї скасовується єдиний податок у 2% і підприємці мають написати заяву про перехід на бажану систему оподаткування. Це або спрощені 5%, або ж загальне оподаткування на 18% плюс ПДВ. І саме податок на додану вартість, на думку економіста, може додати бізнесу клопоту.

“Як результат, вони зіткнуться з проблемами, які пов’язані з блокуванням податкових накладних. Однозначно. І це фактично буде означати серйозні проблеми для їхньої діяльності. Не що було два, а стало п’ять. А саме це. Ми це побачимо, звичайно, не одразу. В вересні місяці, в жовтні місяці. Тобто не в перші же дні. Проте це буде найбільша проблема”, – каже економіст Ілля Несходовський.

Читайте також  “В кращих традиціях скoтoперевезень”: українка розповіла історію про поїздку на Херсонський курорт

Зміни в законодавстві щодо саме третьої групи ФОП отримали найбільший шквал критики серед підприємців.

“Зараз більшість підприємців просто в шоці. На 5% їм буде важко перейти, тому що витрати збільшилися, прибуток зменшився. До початку війни умови бізнесу не були обмежені відсутністю працівників, здорожчанням усіх послуг, матеріалів, зростанням валюти, цін на паливо”, – каже заступниця голови Асоціації підприємців малого й великого бізнесу міста Києва Наталія Лисенко.

Натомість у Верховній Раді певні – зміни відчутно на бізнес не вплинуть. Та й сам закон виконує одну з основних вимог, які поставив Україні Міжнародний валютний фонд.

“Відміняється 2% ФОП, тепер буде 5% чи 2 група. Люди заплатили конкретну суму, вона невеличка виходить – до 3 тисяч гривень, і спокійно собі працюють незалежно від обороту. Я не бачу велику кількість бізнесу, яка проти. Сорі, я спілкуюся з багатьма бізнес-організаціями – малими, середніми, великими, справді не є певне проблемою, чи платити 2%, чи 5% від обороту, багато бізнесу цим навіть не користувалися”, – стверджує перший заступник керівника Комітету ВР з питань податкової та митної політики Ярослав Железняк.

Нові зміни не стосуються підприємців у зоні активних бойових дій та на тих, чий бізнес залишився на тимчасово окупованих територіях. Але він не стосуватиметься бізнесу, що торгує підакцизними товарами – алкоголем, тютюном і паливом, а також підприємців, що займаються гральним бізнесом і наданням фінансових послуг – їх уже перевірятимуть.

“Під час війни суттєво збільшилася контрафактна продукція. Це і алкоголь, і тютюнові вироби. Їх виготовляють у великому розмірі. Тіньовий ринок суттєвий”, – каже економіст Ілля Несходовський.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Єдиний податок скасують! Що чекає на український бізнес від 1 серпня

Читайте також  У Франківському аеропорту шукали вибухівку

Нагадаємо, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Україна повертається до довоєнної системи податків і скасовує єдиний 2% податок.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.