“Долар перетнув червону межу, курс валют приголомшує всіх в Україні сильним ризиком”: експерти про те, чи час бігти в обмінники щодуху

Українці дуже чутливо реагують на щонайменше коливання курсу валют в обмінниках. Наразі долар сягнув певної стабільної межі, яку перетинає лише у геть незначних стрибках. Однак деякі експерти запевняють, що існують реальні ризики істотного подорожчання долара вже дуже скоро, коли він може перетнути червону межу безповоротно. Інші ж фахівці запевняють, що цього не станеться.

Як інформує “Про гроші”, в Україні найближчого тижня, з 24 по 30 липня, курс долара не зазнає якихось значних коливань. Усе тому, що фактори, які можуть впливати на валютний ринок, лише набирають свій потенціал.

Про це розповів доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков.

Чого очікувати від курсу долара наступного тижня?

Експерт пояснює, що наразі відсутні якісь перспективи для того, аби курс долара дорожчав або дешевшав.

“Ті чинники, які наразі є, це зростання цін на пальне, нові платіжки за електроенергію тощо, вони поки що накопичують свій потенціал, щоб потім “нанести удар” на курсові коливання”.

За його словами, наразі відсутні ознаки того, що описані вище фактори призведуть до “вибуху” на ринку валют вже наступного тижня. Схоже, що деякий час ці чинники знаходитимуться “в тіні” та продовжуватимуть набирати обертів.

“Тому, в обмінниках курсові значення карколомних змін не зазнають, коливання курсу долара можуть й надалі відбуватися, але лише в межах кількох копійок”.

Що може порушити стабільність на валютному ринку

На думку фінансового аналітика компанії RoboForex Андрія Гойлова, серйозним викликом для валютного ринку України є припинення дії “зернової угоди”.

За його словами, наша країна не може експортувати сільськогосподарську продукцію сухопутним шляхом чи через порти на Дуна. І хоча ціна пшениці на міжнародних ринках ще не змінилася, проте після масового обстрілу в Одеській області сталося рекордне за останнє десять років одноденне зростання котирувань.

Читайте також  Долар по 27 і збільшення тарифів на газ на 20%: Нововведення для українців з 1 листопада. Одні сюрпризи!

Залишається сподіватися, що буде знайдено спосіб продовжити “зернову угоду” в іншому вигляді та зберегти портову інфраструктуру на Чорному морі. Інакше резерви НБУ почнуть скорочуватись і курс гривні щодо інших валют впаде.

Наразі, як зауважив експерт, на готівковому валютному ринку гривня до долара США утримує позначку у 37,30, а євро на рівні 40,80.

Підтримувати стабільність Національному банку вдасться впродовж короткого проміжку часу але, за словами Гойлова, повністю компенсувати зниження надходжень в іноземних валютах навряд чи вдасться.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.