“Ми втратили особистість, вчителя, колегу”: Зупинилось серце знаного академіка Миколи Барни

13 липня, навіки зупинилось серце 86-річного відомого українського вченого-ботаніка, академіка Академії наук Вищої школи України, почесного члена Українського ботанічного товариства, заслуженого діячя науки і техніки України, стипендіата Кабінету міністрів України, доктора біологічних наук, професора кафедри ботаніки та зоології Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка Миколи Барни.

Про це повідомляють на Facebook-сторінці Тернопільського національного педагогічного університету ім.Володимира Гнатюка.

“Хіміко-біологічний факультет у глибокій скорботі… Ми втратили Особистість, Вчителя, Колегу, який упродовж десятків років був серцем нашого факультету, а факультет був його дітищем, другим домом і частиною родини. Наш спільний дім осиротів… Сумуємо і висловлюємо щирі співчуття дружині, рідним і друзям покійного. Разом із ТНПУ співчуття висловлюють випускники різних літ, освітянська та наукова спільнота. Вічна пам’ять… Панахида відбудеться 14 липня о 19.00 год у Будинку печалі за адресою вул. Микулинецька, 27, м. Тернопіль. Похорон – 15 липня о 10.00 год. за цією ж адресою”, – йдеться у повідомленні.

До слова, життя Миколи Миколайовича з серпня 1971 року було тісно та нерозривно пов’язане з Тернопільським педагогічним вишем, з його природничим, а нині хіміко-біологічним факультетом, деканом якого він був упродовж 16 років. Увесь свій організаторський хист, усі свої знання, вміння, творчий запал своєї широкої душі Микола Миколайович більше 50-ти років віддав служінню улюбленій справі, рідному колективу, студентській молоді. Висококваліфікований педагог, вмілий організатор навчально-виховного процесу та підготовки педагогічних кадрів вищої кваліфікації, всебічно обдарована та глибоко мисляча людина, Людина з великої літери, патріот України і Лемківщини.?? Вагомим є доробок Барни М.М. З його ініціативи та за безпосередньої участі закладений дендрарій Тернопільського державного педагогічного інституту; створені гербарій кафедри ботаніки – нині «Гербарій-лабораторія морфології та систематики рослин», лабораторія біології та екології «Голицький біостаціонар університету»; заснований науковий фаховий журнал «Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Серія: Біологія». Миколі Миколайовичу належить ідея започаткування Біблійного ботанічного саду на території ТНПУ, яка уже знайшла своє втілення.

Читайте також  На Прикарпатті перші жертви переохолодження

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.