Мобілізація 2023: Чи може військовозобов’язаний обирати підрозділ або військову частину за власним бажання

Щоб потрапити до конкретної бригади, людина може підписати з нею контракт.

В Україні триває війна та загальна мобілізація. Отримуючи повістку, у військовозобов’язаних виникають питання, чи можна призиватися до конкретного підрозділу або військової частини за власним бажанням.

Відповідь на це питання знає начальник Харківського ОТЦК та СП полковник Володимир Арап.

Про це повідомляє портал Арміяінформ.

Полковник зазначає, що зараз бажання мобілізованого служити у конкретній військовій частині не може бути враховано, оскільки розподіл по підрозділах відбувається у навчальних центрах.

“На сьогодні всі військовозобов’язані призиваються тільки через навчальні центри, де вони проходять підготовку. Розподіл по підрозділах здійснюється там. До речі, зараз це стосується і бригад ТРО. У них вже створені свої навчальні центри, і спочатку мобілізовані ми відправляємо туди. Напряму бойові частини ми зараз не комплектуємо”, – сказав Арап.
Але військовий розповів про те, що така можливість все ж існує.

Для того, щоб потрапити до конкретної бригади, людина може підписати з нею контракт.

Після цього військовозобов’язаний прибуває до навчального центру, а потім, маючи відношення, призивається до військової частини за фахом, здобутим під час навчання.

“Що стосується комплектування інших військових формувань, то Держприкордонслужба чи Нацгвардія також комплектуються військовозобов’язаними. На це є відповідне мобілізаційне рішення вищого керівництва, яке надсилається нам: тобто цього місяця ми комплектуємо ту чи іншу військову частину. Після призову мобілізовані також проходять навчання, але вже у своїх навчальних центрах чи полігонах”, – зазначив полковник.
Полковник зазначає про те, що під час формування кадрового потенціалу ЗСУ враховується військово-облікова спеціальність.

Це стосується офіцерського складу, який має досвід військової служби.

Якщо ж особа закінчила військову кафедру, але в армії не служила, її можуть відправити на курси підвищення кваліфікації до навчальних центрів.

Читайте також  Воєнний стан та мобілізацію в Україні подовжено до кінця серпня

Те саме стосується й офіцерів запасу, військово-облікової спеціальності яких поки що немає потреби.

“Що стосується рядового складу, звертаємо увагу на дефіцитні спеціальності, наприклад, якщо людина танкіст або артилерист, і має досвід проходження служби, хоча б термінової. А якщо людина, наприклад стрілець, ми направляємо її в навчальний центр, де вона, можливо, буде перекваліфіковано відповідно до потреб війська”, – зазначив Арап.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.