Верховна рада розширила перелік осіб, які підлягають мобілізації

Верховна рада України розширили перелік осіб, які підлягають мобілізації. Також Рада звузила можливості відстрочки, змінивши підставу щодо родичів з інвалідністю. В чому сенс змін, кого саме вони торкнуться та якими будуть наслідки такого кроку, у своєму YouTube-каналі пояснив адвокат Роман Сімутін. Пише УНІАН.

Так, він зазначив, що відповідні зміни було внесено до Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, а саме абзацу 11 ч. 1 ст. 23, який звучить так: “Не підлягають мобілізації військовозобов’язані: які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати”.

“Тобто раніше не підлягали мобілізації незалежно від наявності та кількості, наприклад, братів та сестер у призовників, які мають батьків із числа осіб з інвалідністю. Зараз же – лише за умови, якщо відсутні інші працездатні особи, наприклад, діти таких батьків із числа осіб з інвалідністю, тобто чиїсь брати та сестри. Акцент робиться на працездатності та утриманні”, – наголосив адвокат.

Він пояснив, що працездатні особи – це особи віком від 16 років, які проживають на території України і за станом здоров’я здатні до активної трудової діяльності (Закон України “Про зайнятість населення”).

Сімутін додав, що повнолітні донька, син зобов’язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги (стаття 202 Цивільного Кодексу України).

Тобто, наголосив адвокат, якщо ви маєте дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та водночас працездатних дітей – одного мобілізують. Якщо маєте одного зі своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи, які мають не одну працездатну дитину (є сестри, брати), яка зобов’язана їх утримувати – вас мобілізують.

Читайте також  Мешканка Прикарпаття оформила інвалідність за 2 500 доларів, щоб вивести сина закордон

“Якщо у сім’ї є двоє працездатних дітей, тоді одного мобілізують. Троє і більше дітей – одного залишать”, – пояснив Сімутін.

Він звернув увагу на те, що під визначення “інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати” підпадають вже мобілізовані, якщо на їхньому утриманні перебувають інші члени сім’ї.

“Наприклад: є донька, яка перебуває у декретній відпустці, а син служить. Дочка утримувати не може, бо не працює, а сину – звільнитися неможливо, бо у ст. 26 Закону України “Про військовий обов’язок та військову службу” таку підставу внести забули чи забили”, – каже адвокат.

Також він озвучив можливі негативні наслідки такого рішення:

– масові виїзди за кордон з батьками;

– масовий виїзд за кордон рідних сестер, щоб таким чином діяла підстава відстрочки для братів;

– масові звільнення з офіційної роботи та перехід на зарплати у конвертах, щоб не підпасти під визначення “утримання”;

– масові оформлення постійного догляду, хоча довідки ЛКК вже перестали видавати.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.