Стало відомо, хто отримає бронь від призову з 1 липня

В Україні вже 1 рік та 4 місяці триває повномасштабна війна і триває загальна мобілізація, якій підлягають усі військовозобов’язані чоловіки віком від 18 до 60 років. При цьому багато хто з них має право на бронь від призову.

Уряд розширив список категорій громадян, які мають право на бронь від призову. Зокрема, це стосується працівників центральних та місцевих органів влади, які посідають ключові позиції в системі державного управління, а також працівників стратегічно важливих галузей.

Зокрема, право на бронь від призову мають такі категорії громадян:

представники органів державної влади та органів місцевого самоврядування, без яких функціонування цих органів та самої системи влади було би ускладненим;
працівники підприємств, установ та організацій, яким встановлені мобілізаційні завдання, задіяні у виконанні цих завдань;

працівники підприємств, установ та організацій, що зайняті виробництвом товарів, а також виконанням послуг і робіт, необхідних для забезпечення потреб ЗСУ, а також інших військових формувань;
працівники підприємств, установ та організацій, які критично важливі для функціонування економіки, а також для забезпечення нагальних потреб населення країни.
Крім громадян, які належать до цих чотирьох категорій, можуть також отримати бронь від призову працівники підприємств, які зайняті втіленням інвестиційних проектів; підприємств, зайнятих виконанням державних замовлень або забезпеченням інших стратегічно важливих підприємств. Право на бронь мають також працівники підприємств, що дають країні великий обсяг валютних надходжень.

При цьому досі влада не розробила механізму бронювання для працівників IT-галузі, хоча сьогодні вони приносять країні чималий валютний дохід. В уряді стверджують, що вже працюють над поправками до закону, які дадуть право на бронювання для підприємців та гіг-фахівців, зайнятих в ІТ. Втім, влада обіцяла перейнятися цією проблемою ще на початку війни, проте досі жодних зрушень немає.

Читайте також  Мобілізація 2023 та масове роздавання повісток: що українцям необхідно знати про військовий облік

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.