Українцям готують закон про заборону на продаж квартир і машин: кого стосуватиметься табу

В Україні хочуть запровадити заборону на продаж квартир і машин для певної категорії громадян. Йдеться про українців, які потрапили до Єдиного реєстру боржників. Саме їм мають намір заборонити відчуження рухомого та нерухомого майна, доки вони не розрахуються за своїми боргами.

Українцям готують закон про заборону на продаж квартир і машин: кого стосуватиметься табу – today.ua
Такий законопроект №9363 вже розроблений урядом та зараз знаходиться на розгляді у Верховній Раді.

Цим законопроектом пропонується запровадити автоматичну взаємодію всіх державних реєстрів із Єдиним реєстром боржників. Таким чином, якщо боржник захоче продати щось зі свого майна (будинок або автомобіль), то нотаріус, який оформлюватиме угоду купівлю-продажу, відразу побачить його в реєстрі боржників та відмовить йому в реєстрації угоди.

Таку норму закону хочуть впровадити як запобіжний захід. Адже є чимало боржників, які роками не розраховуються за своїми боргами. І задля того, щоб виконавча служба не могла стягнути з них майно в рахунок сплати боргу, багато хто намагається його продати та сховати отримані гроші. Та якщо Рада проголосує цей законопроект, то боржникам вже не вдасться приховувати свої статки у такий спосіб.

Навіть більше, якщо якимось дивом боржнику усе ж вдасться “протягти” продаж свого майна через нотаріуса, така угода не матиме ніякої юридичної сили.

Українцям готують закон про заборону на продаж квартир і машин: кого стосуватиметься табу

Слід також зауважити, що не має значення, з якої причини громадянин потрапив до Єдиного реєстру боржників, підхід до всіх буде однаковий.

Разом із тим, до Реєстру не вноситимуть громадян, які мають заборгованість з аліментів, меншу за тримісячну суму призначених їм виплат.

Читайте також  Новітній метод пояснив причини вроджених хвороб

Крім того, законопроектом також передбачені випадки, за яких боржникам не відмовлять у вчиненні певних дій зі своїм автомобілем. Йдеться, зокрема, про такі випадки:

перереєстрація не передбачає відчуження ТЗ;
відбувається придбання чи отримання ТЗ в рахунок погашення боргу;
придбання авто відбувається за договором купівлі-продажу предмету забезпечувального обтяження;
безоплатну передачу конфіскованого ТЗ.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.