Місячний посівний календар на червень 2023: що і коли робити на дачі

Місячний посівний календар на червень перерахує найврожайніші дні для різних робіт на дачі.

У червні у дачників та городників багато роботи. У перший місяць літа сіють пізні овочі і садять теплолюбні дерева. На городі підгортають грядки, займаються прополюванням, поливом, обприскуванням та підгодівлею рослин. До кінця червня вже можна зібрати перший урожай деяких овочів та полуниці.

Щоб робота на дачі була легкою та вдалою, а посіяні рослини дали хороший урожай, плануйте справи на городі з урахуванням місячного посівного календаря. Від фази Місяця залежить, наскільки врожайним вважається день для посівів та які культури краще сіяти у певну дату.

Що посадити в червні-вдалі дні для різних культур
Щоб після посадки культури добре прижилися, обирайте сприятливі дні для їхнього висаджування. Ось що можна посіяти в червні:

помідори, баклажани і солодкий перець – 6, 8, 19-22, 24, 27 червня;
огірки – 6, 16, 19-22, 24, 27 червня;
цибуля і часник – 6, 15, 19-22, 24, 27, 29 червня;
капуста – 1-3, 5, 6, 10, 11, 19, 20, 23-26 червня;
кабачки, гарбуз – 1-3, 5, 6, 10, 11, 19, 20, 25 червня;
картопля – 6, 12-13, 17, 19-22, 24 червня;
кукурудза – 1-4, 9, 12, 18-22 червня;
горох, квасоля – 1-3, 5, 6, 10, 11, 17, 19, 20 червня.
А деякі дати вважаються неврожайними для сівби будь-яких рослин, тому в них краще нічого не сіяти.

Місячний посівний календар на червень 2023 по днях
1-3 червня – можна присвятити ці дні посіву всіх видів капусти, а також цибулі, зелені, кабачків, квасолі, сидератів. Добре садити однорічні квіти, троянди, шипшину, малину, ожину. Дозволяється підживлення мінеральними добривами. Рани дерев легко гояться, тому їх можна обрізати та щепити.

Читайте також  Місячний посівний календар на травень 2023: Що і коли робити на городі

4 червня – день повного місяця. Роботи з рослинами не проводяться.

5-6 червня – хороші дні, щоб посадити цибулю на сівок, гострий перець, спаржу, полуницю та суницю. На клумбі та в саду садять в’юнкі квіти, виноград, плодові дерева та волоський горіх. Можна підгодовувати рослини фосфатними добривами та боротися з бур’янами, але не рекомендується поливати та обрізати гілки.

7-9 червня – не надто врожайні дні. Сіяти, садити і пересаджувати рослини не варто, але можна зайнятися пасинкуванням, щепленням та обрізанням крони, розпушувати ґрунт, боротися з бур’янами та обрізати вуса полуниці.

10-12 червня – дуже врожайні дні для посіву будь-яких рослин, насамперед – зелені, лікарських трав та приправ. На городі можна посадити гарбуз, капусту, квасолю, моркву; на клумбі – цибулинні квіти. Поливати рослини дозволяється дуже помірно. Можна удобрювати та обробляти рослини натуральними засобами та гноєм, але не хімічними препаратами.

13-16 червня – не дуже родючі дні для посіву овочів, але в саду можна посадити троянди і малину. Хороші дні для замочування насіння, поливів та підживлення рослин, підгортання картоплі, боротьби з бур’янами. Можна прорідити сходи. Допускається розпушування ґрунту.

17-19 червня – дні молодика. Вже посаджені рослини краще не чіпати, не поливати та не підгодовувати. При необхідності можна посадити квіти і вічнозелені чагарники.

20-21 червня – дуже врожайні дні – можна посадити будь-які рослини, вносити будь-які добрива і обробити рослини будь-якими хімікатами. Хороші дні для обробки саду та городу від попелиці, парші та слимаків.

22-24 червня – можна саджати зелень та овочі, замочувати насіння, пасинкувати помідори і підгортати картопляні грядки. Вдалі дні для боротьби з бур’янами та шкідниками. Не рекомендується садити і пересаджувати рослини, оскільки коріння в цей період дуже чутливе. Поливи рекомендуються дуже помірні.

Читайте також  Зеленський дозволив держслужбовцям працювати до 70 років

25 червня – не родючий день для посівів овочів, а також невдалий для підживлення, поливів, пересадок і пророщування насіння. Дозволяється розпушувати ґрунт, орати і розпушувати ґрунт, білити та обрізати дерева, вирізати хворі та відмерлі гілки з крони. Також можна збирати врожай полуниці, зелені та молодої картоплі.

26-27 червня – добрі дні для посіву огірків, дині, кавуна, цвітної капусти, баклажана. Дуже добре приживаються троянди, виноград та ягідні кущі, тому їх можна сміливо висаджувати. Дозволены мінеральні та натуральні підживлення, поливи, пасинкування, проріджування слабких сходів. Однак не варто прищеплювати дерева та обробляти їх отрутохімікатами.

28-30 червня – не дуже родючі дні, але при необхідності можна сіяти зелень, салат і квіти. Добре вдаються щеплення, обрізки та покос газону. Можна рясно поливати і підгодовувати рослини, боротися з личинками та слимаками, обприскувати садок від хвороб. Не рекомендується в останні дні червня розмножувати рослини розподілом цибулин і коренів.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.