“В Україні очікується чергове підвищення тарифів на електроенергію”

Із 1 червня українцям підвищили тариф на електроенергію. Вартість електрики для населення зросла на 83%. Однак це не останнє підвищення тарифу. Ціни на електроенергію будуть підвищувати і надалі – за ізраїльським досвідом.

 

Як інформує “biz.today.ua”, про це розповів заступник глави офісу президента Ростислав Шурма в інтерв’ю одному з українських ЗМІ.

Українська влада ретельно вивчила досвід тарифоутворення інших країн в той період, коли вони перебували у стані війни. На основі вивчених даних дійшли висновку, що для нас найбільш прийнятний ізраїльський досвід. Ізраїльський уряд, незважаючи на крайню непопулярність підвищення цін під час війни, все ж таки пішов на цей крок, підвищивши тарифи до рівня собівартості.

При цьому інші країни, що воювали, такі як Сирія, Ірак та Ліван, пішли на поводу у популістських рішень і вирішили не підвищувати народу вартість тарифів під час війни. У результаті, Ізраїль зберіг потужну енергосистему та нормальне електропостачання. А інші країни перейшли на погодинну подачу електроенергії, скоротивши її до 2-4 годин на добу.

“Якщо ми не хочемо дійти до такої ситуації, коли через півроку отримуватимемо світло по 2-4 години на день, держава має приймати рішення, хоча вони, можливо, і не дуже приємні. Тобто в цьому ми точно хочемо піти шляхом Ізраїлю, а не Сирії чи Іраку”, – пояснив Шурма.

Він також зауважив, що, незважаючи на червневе підвищення тарифу, вартість електрики для населення все ж таки вдвічі нижча за реальну. Тому електроенергія для населення все одно залишається дотаційною. І що швидше тариф піднімуть до реальної вартості, то краще це буде для енергосистеми країни.

Проте, навіть за нинішнього підвищення тарифів є надія, що ці додаткові гроші дадуть енергетикам можливість краще підготуватися до зими. Зокрема, за ці гроші можна буде здійснити ремонт енергоблоків та трансформаторних підстанцій. Для того, щоб нормально підготуватися до осінньо-зимового періоду, енергетикам знадобляться десятки мільярдів гривень. А на повне відновлення енергосистеми доведеться витратити, принаймні, суму з п’ятьма нулями.

Читайте також  “Комунальний терор”: Уже з травня на українців чекають штрафи, абонплата і перевірки по домах

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.