Неприємний запах тіла: про які захворювання свідчить і коли варто звернутися до лікаря

Незвичайні зміни в запаху нашого тіла можуть застати нас зненацька і, на думку експертів у галузі охорони здоров’я, вони можуть бути ознакою деяких небезпечних захворювань.

Запах нашого тіла унікальний і свій власний, як відбиток пальця.

Але раптові та стійкі зміни запаху вашого тіла іноді можуть бути ознаками захворювання, і експерти кажуть, що найгірше, що ви можете зробити, помітивши новий запах, це проігнорувати його.

Експерти розповіли Mirror, які причини можуть вплинути на зміну вашого запаху. Більшість із них досить нешкідливі, але є й ті, які потребують уважного ставлення та звернення до лікаря.

Зайва вага
У вас більше шансів мати неприємний запах тіла, якщо ви маєте надмірну вагу чи ожиріння. Це пов’язано з тим, що надлишок жиру створює складки на шкірі, які можуть стати живильним середовищем для бактерій.

Ба більше, дослідження показало, що люди, які страждають на ожиріння, мають знижену здатність виявляти та ідентифікувати запах у порівнянні з тими, хто стрункіший.

Діабет
Деякі люди страждають від генетичного діабету 1 типу, але колосальні 90% хворих на діабет мають 2 тип, який зазвичай є результатом малорухливого способу життя та неправильного харчування.

Зміна запаху тіла у людини з цим захворюванням може бути ознакою потенційно смертельного діабетичного кетоацидозу (ДКА), який може спричинити “фруктовий” запах. Якщо у вас ДКА, то організм не може використовувати цукор для отримання енергії, тому натомість починає спалювати жир, що може призвести до того, що ваша кров стане кислою, а запах вашого тіла стане “солодким”.

Основні симптоми діабету включають втрату ваги, частіше, ніж зазвичай, сечовипускання, особливо вночі, почуття втоми й нечіткість зору. Свербіння навколо статевого члена або піхви чи часті напади молочниці є іншими поширеними симптомами.

Читайте також  7-річна українка випила сік і отруїлася: вміст пакетика повалить вас у шок

Ниркова недостатність
За ниркової недостатності організм може бути уражений токсинами, які можуть бути небезпечними для життя. У людей із цим захворюванням може з’явитися запах аміаку через накопичення токсинів.

Хвороба печінки
У людей із серйозним захворюванням печінки може бути затхлий запах із рота або запах часнику й тухлих яєць. Коли печінка припиняє працювати належним чином, у сечі, поті та диханні накопичуються численні токсини та забруднювальні речовини. Потім вони можуть виділятися через ваші потові залози, створюючи сильний запах відбілювача.

Хвороба може спричинити цироз або рубцювання печінки в міру її прогресування і зрештою призвести до печінкової недостатності або раку печінки.

Таким чином, якщо ви помітили, що запах вашого тіла змінився, вам варто обговорити це зі своїм лікарем.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.