Повістки через СМС: Адвокат розповів, що робити призовникам

Мобілізація в Україні триває, і повістки призовникам видають дедалі активніше. На сьогоднішній день отримати виклик у військкомат можна не лише у громадському місці чи в поштову скриньку, а й через СМС-повідомлення. Адвокат Роман Симутін роз’яснив, що робити громадянам після отримання такого онлайн-повістку.

За словами правозахисника, він нещодавно подав позов про відміну штрафу за неявку по повістці. Його клієнту надійшло повідомлення з’явитися в ТЦК за допомогою СМС-повідомлення, що нелігітимно.

“У зв’язку з тим, що Ви своїм підписом підтвердили володіння цим номером, повідомляю про необхідність прибуття такого числа в ТЦК для уточнення облікових даних і проходження ВЛК”, – сказано було в смс-повідомленні.

Адвокат нагадав, що у військовий час повістки можуть вручатися особисто під підпис або рекомендованим листом з повідомленням про вручення. Це закріплено у суперечливій ухвалі Кабміну від 30.12.2022 року №1487. Про жодні смс-повідомлення, дзвінки, виклики в Viber або Telegram мови в законі не йдеться.

Якщо на смартфон прийде повідомлення з подібним текстом, його можна сміливо ігнорувати.

У разі отримання штрафу за неявку за таким порядком, його можна оскаржити в суді. Головне, не платити штрафу, який виписаний вам незаконно.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.