В Україні масово почали закривати спеціальності вчителів фізики та хімії

Айтішник, дизайнер, архітектор – це найпопулярніші нині спеціальності серед абітурієнтів. А от охочих стати, наприклад, учителем – щороку менше.


З природничими та математичними дисциплінами – й узагалі біда. Університети, які готують викладачів хімії та фізики, масово закривають ці спеціальності. Бо просто не набирають студентів, пишуть Версії з посиланням на Подробиці.

В університетській лабораторії – практичне заняття майбутніх вчителів хімії.

Це студенти-другокурсники. Група невелика – всього тринадцять людей. Стільки ж майбутніх педагогів і на інших курсах. Така невтішна тенденція із наборами – тримається останні кілька років, розповідають на кафедрі хімії. І не лише в цьому університеті, а й в інших закладах України.

Тетяна Тарас, завідувачка кафедри хімії середовища та хімічної освіти:

Наприклад, у Дніпропетровський національний університет не поступили студенти в цьому році, Дрогобицький педагогічний – взагалі закрив цю спеціальність. І тут проблема даже не у війні.

А в тому, що професія вчителя – особливо природничих дисциплін – останні роки не популярний серед українських абітурієнтів.

Це одинадцятикласники одного із ліцеїв Івано-Франківська. З майбутньою професією майже всі вже визначилися.

Планують працювати в правоохоронній сфері. – А ви? – Маркетологом. – А ви ким? – Депутатом.

Низькі зарплати – одна з основних причин, кажуть експерти. Але у випадку із вчителями природничого циклу – є й інші, не менш важливі.

Тетяна Тарас, завідувачка кафедри хімії середовища та хімічної освіти:

Сучасна молодь хоче сучасного.

Христина – одна з небагатьох, хто планує викладати хімію. Розповідає, спершу цей предмет не дуже любила. Але все змінилося, коли перейшла в іншу школу.

Христина Васкул, студентка:

Настільки гарно пояснював, настільки це було просто, майже весь клас полюбив хімію.

Читайте також  Україна закриє усі кордони на Новий рік та Різдво

Підготувати сучасного вчителя хімії – це дороге завдання. Потрібні сучасні лабораторії, обладнання, реактиви. Схожа ситуація із вчителями фізики. Через маленькі набори – навіть на державні замовлення – ці спеціальності масово закривають. Тож експерти попереджають, якщо ситуація найближчим часом не зміниться, то вже за кілька років школи зіткнуться з кадровою проблемою.

Тетяна Тарас, завідувачка кафедри хімії середовища та хімічної освіти:

Більшість – це вчителі, яким 50 плюс. Але через декілька років, якщо молодь не буде обирати дану спеціальність, а вчителі підуть на пенсію, то це буде вакуум в освіті.

І проблему із кадрами навчальні заклади вже почали відчувати.

Віктор Кімакович, директор Департаменту освіти й науки Івано-Франківської ОВА:

Таких фахівців потрібно завжди. І не завжди їх можуть знайти. І це призводить до того, що профільні предмети викладають суміжники. Наприклад, фізику – математики.

Володимир Засідко, директор ліцею:

Фізика, хімія – багато шкіл не могли своєчасно закрити ці навчальні предмети фахівцями.

Без кваліфікованих кадрів ризикують залишитися не лише школи, але і цілі галузі.

Тетяна Тарас, завідувачка кафедри хімії середовища та хімічної освіти:

В Україні хімічна промисловість завжди була на високому рівні. Навіть сьогодні під час війни хімпідприємства працюють. І хімічна промисловість – одна із важливих галузей, і тому не буде кому працювати.

Наразі проблема набула вже загальнодержавного значення. Аби зацікавити молодь вчити такі предмети – держава вже виділила субвенції для облаштування в областях спеціальних лабораторій.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.