Рада дісталася до вагітних українок: нардепи надумали запровадити нові правила

В Україні хочуть змінити терміни відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами
За законом, працюючим жінкам на останніх термінах вагітності передбачено відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. До Верховної Ради подано законопроєкт №9271, яким пропонується внести низку змін у строки відпустки.

Народні депутати, які ініціювали цей законопроєкт, пропонують надати жінкам можливість частково чи повністю переносити відпустку.

Тобто вони у разі підтримки документа можуть переносити відпустку, яка дається до пологів на період після народження малюка. При цьому загальна тривалість такої відпустки не зміниться.

Наразі в українському законодавстві прописано, що у зв’язку із вагітністю та пологами жінкам дається 126 календарних днів відпустки. З них 70 днів дається до пологів та 56 – після.

Якщо ж народилося двоє дітей або були ускладнення під час пологів, тоді дається 140 календарних днів.

Якщо ж у парламенті проголосують за документ, тоді 70 днів відпустки до пологів жінки зможуть переносити частково чи повністю на строк після пологів.

Зазначається, що жінки, які належать до 1-3 категорії осіб, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, теж зможуть переносити відпустку до пологів. Варто зазначити, що їм передбачено за українським законодавством 90 днів відпустки до пологів і стільки ж після загалом їм дається 180 календарних днів відпустки.

Автори законопроєкту пояснюють необхідність внесення таких змін до законодавства тим, що з урахуванням медичних показань деяким молодим мамам потрібно більше часу на відновлення після народження дитини. Тому, вони зможуть самі регулювати терміни відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Також в пояснювальній записці вказується, що в українському законодавстві якщо жінка не використала всю відпустку до пологів, тоді ці дні просто пропадуть, а не перенесуться на період після народження дитини.

Читайте також  Що треба знати франківцям про нові умови надання субсидій у 2016 році

Наводяться приклади низки країн, де такий механізм вже використовується, а також які відпустки даються жінкам у країнах Європи у зв’язку з вагітністю та пологами.

Як приклад наводиться, що вагітна жінка в Україні, якщо дозволяє самопочуття, може піти у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами за 20 днів до передбачуваної дати пологів, а решту 106 днів використовувати після народження дитини.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.