Лікарі назвали 7 ознак раку, який отримав назву “тихий вбивця”

Все більше людей віком до 55 років хворіють на рак товстої кишки, ніж будь-коли раніше, але експерти кажуть, що є декілька головних ознак, які можуть допомогти виявити його на ранній стадії та отримати правильне лікування.

Про це пише mirror.co.uk.

Ця форма раку, при якій після проходження четвертої стадії виживає менше одного з 10, виникає в залозах, що вистилають товсту кишку, часто починаючи з доброякісного раніше поліпа.

Його також іноді називають колоректальним раком.

Хоча традиційно вважається, що це тип, який в основному вражає людей похилого віку, дослідження, опубліковане минулого року, показало, що віковий профіль хворих значно змінився за останні чверть століття.

Кожен п’ятий випадок раку товстої кишки, діагностований сьогодні, зачіпає людей молодших 55 років, порівняно з одним із 10 випадків у 1990-х роках.

На щастя, якщо його виявити на ранній стадії, його можна вилікувати, тому як ніколи важливо знати про ранні ознаки раку.

Лікарі кажуть, що є сім симптомів, на які слід звернути увагу:

Кров у стулі
Виявлення крові в стулі є однією з найпоширеніших ознак раку товстої кишки.

Хоча невелика кількість разових кровотеч під час походу до туалету не є чимось незвичайним, щось більш стійке або що супроводжується іншими симптомами цього списку потенційно може бути ознакою проблем з товстою кишкою.

Як і за всіх форм раку кишківника, лікарі радять усім, у кого виявлено кров у фекаліях, на туалетному папері, рожеву вода у туалеті протягом більш ніж трьох тижнів слід звернутися до свого лікаря загальної практики, щоб перевірити його.

Тонкий та рідкий стул
Ще один симптом у списку, пов’язаний з туалетом, надзвичайно рідке випорожнення протягом тривалого періоду може вказувати на те, що щось відбувається в кишківнику.

Читайте також  Українцям розповіли, на який день після вакцинації більша ймовірність підчепити COVID-19

Оскільки всі тверді тілесні відходи проходять через товсту кишку, підвищений тиск може бути застосований, якщо є якісь перешкоди на шляху, такі як поліп, ріст або пухлина.

Це призводить до того, що стул стає рідкішим і стислішим, ніж зазвичай, і може бути доцільним звернутися до лікаря, якщо це відбувається неодноразово.

Раптова втрата ваги
Хоча це може статися з багатьох медичних причин, на думку лікарів, різка та незрозуміла втрата ваги є одним із явних симптомів раку товстої кишки.

Однією з причин цього є кількість енергії, яка споживається раковими клітинами, і те, як це може змінити спосіб перетворення організмом їжі в енергію.

Реакція імунної системи на рак також може спалювати енергію і призводити до втрати ваги, тоді як закреп, спричинений запаленням у товстій кишці, також може змінити звички в їжі.

Втома
Це також викликано раковими клітинами, що використовують енергію організму, і додатково цьому сприяє кровотеча, спричинена їхнім зростанням у товстій кишці.

У поєднанні з деякими симптомами, описаними вище, втома може бути ознакою раку товстої кишки.

Біль в животі
Існує багато неракових причин спазмів або дискомфорту в животі, таких як геморой та синдром подразненого кишечника.

Але біль у цій області, що з’являється раптово і не минає, може свідчити про серйозніші проблеми в товстій кишці.

Варто звернутися до лікаря, якщо це відповідає вашим симптомам.

Нічна пітливість
Люди з різними формами раку можуть страждати на потовиділення в нічний час, і це теж симптом раку товстої кишки.

Майкл Сапієнца, генеральний директор Альянсу з боротьби з колоректальним раком у США, нещодавно сказав журналу Men’s Health Magazine, що це стосується «переважної більшості пацієнтів із раком товстої кишки», з якими спілкується його благодійна організація.

Читайте також  Ангіна дала ускладнення: хлопцеві не могли поставити точний діагноз і відправили на діаліз, а батько віддав свою нирку

І це попри те, що він є одним із найменш відомих із усіх симптомів.

Закреп та діарея
За словами експертів, майже всі люди з раком товстої кишки та раком кишківника помічають зміни у своїх звичках користуватися туалетом.

Закреп може бути викликаний раком товстої кишки, що звужує кишківник, що викликає непрохідність і означає, що стул не може пройти.

Тим часом діарея може виникнути через переповнення рідини у кишківнику, коли орган стає непрохідним.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.