Чекайте повістку: названі категорії чоловіків, яких вже у травні мобілізують до ЗСУ

В Україні готуються до нової хвилі мобілізації
З початку військового стану 24 лютого 2022 року в Україні триває загальна мобілізація, відповідно до якої всі чоловіки віком від 18 до 60 років вважаються військовозобов’язаними і можуть бути покликані повісткою в будь-якому громадському місці. Про це пише “NV”.

Начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач пояснив, що призов військовозобов’язаних чоловіків відбувається насамперед серед тих, хто має бойовий досвід, а потім серед тих, хто необхідний для виконання відповідних завдань.

Чоловіки без досвіду служби повинні пройти навчання перед відправкою на фронт, що триває не менше місяця, а офіцери запасу після військових кафедр можуть вирушати на перепідготовку, яка також триває не менше місяця.

За законодавчою ініціативою депутатів планується заборонити надсилати на передову чоловіків без військового досвіду без відповідного навчання.

Так, у травні Міноборони планує закликати до Сил оборони такі категорії чоловіків:

придатних за станом здоров’я із військовим досвідом;
придатних за станом здоров’я чоловіків віком від 28 до 60 років без досвіду служби;
обмежено придатних під час воєнного стану та непридатних у мирний час чоловіків віком від 28 до 60 років;
знятих та виключених з військового обліку чоловіків від 18 до 60 років, визнаних придатними або обмежено придатними під час військового стану, які не мають відстрочки або не вчинили тяжкого злочину;
осіб з інвалідністю та чоловіків, які мають відстрочку за сімейним станом – лише добровільно та за місцем проживання.
Чоловіки призовного віку від 18 до 27 років та жінки не можуть бути примусово мобілізовані, якщо вже не проходили термінову службу (службу за контрактом для жінок), однак вони можуть добровільно підписати контракт із підрозділами Сил оборони України.

Читайте також  ЗСУ "перемололи" майже 3 роти окупантів лише на одному напрямку

Загальна мобілізація – це процес оперативного поповнення бойових резервів, і в Україні під час воєнного стану всі ресурси спрямовуються на оборону, діє не лише заклик для чоловіків. Загальну мобілізацію, як і воєнний стан після оголошення, можна продовжувати на 90 днів. Її вже продовжували п’ять разів.

У Верховній раді зазначили, що планують продовжити загальну мобілізацію та військовий стан ще на 90 днів у травні. Таким чином, загальна мобілізація триватиме приблизно до 18-20 серпня 2023 року.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.