Перехід до нового церковного календаря: Епіфаній розповів подробиці

Митрополит Епіфаній, голова Православної церкви України, висловив свою думку щодо переходу ПЦУ на новий календар.

Він заявив, що Архієрейський собор ПЦУ відбудеться у травні, і на ньому обговорюватимуться питання, пов’язані з переходом на новий календар. Про це він сказав в інтерв’ю Gazeta.ua.

“Втілення цієї реформи насамперед дозволить перейти на точніший календар і уникнути в майбутньому поступового зміщення нерухомих свят. І хоча на цьому шляху ще залишаються деякі труднощі, переконаний, що з Божою допомогою ми їх вирішимо”, – сказав голова ПЦУ.

Згідно з заявою митрополита Епіфанія, Православна церква України готується провести реформу календаря та працює над новою редакцією церковної літератури для парафіян. Він наголосив, що зміна календаря не пов’язана зі зміною православної віри та не впливає на незмінність віровчення.

Традиційно українські православні використовують юліанський календар, який також використовують інші православні церкви, включаючи Російську, Грузинську, Єрусалимську та Сербську. Однак багато українських парафій у діаспорі вже багато років використовують новоюліанський календар, який є удосконаленою формою юліанського календаря.

Якщо Православна церква України перейде на новоюліанський календар, то обчислення дати Великодня не зміниться, тож католики та православні продовжать святкувати Великдень у різні дні.

Українська греко-католицька церква (УГКЦ) планує запровадити новий календар із 1 вересня 2023 року. Однак, згідно з новими повідомленнями, деякі парафії матимуть можливість використовувати юліанський календар на власний розсуд до 2025 року.

Крім того, раніше було оголошено, що Волинська єпархія Православної церкви України святкуватиме релігійні свята за новим юліанським календарем.

Голова УГКЦ Блаженніший Святослав уточнив, що святкування Великодня та пов’язаних із ним свят не зміниться. Проте “статичні свята”, що мають конкретну дату, відзначатимуться з використанням нового календаря, починаючи з 1 вересня 2023 року. Блаженніший Святослав закликав віруючих не боятися змін, наголосивши, що вони принесуть лише користь та допоможуть забезпечити світле майбутнє України.

Читайте також  Скандал у Харкові: поліція й охорона розігнали вертеп, який колядував у метро (відео)

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.