Поверталася з Долини до Львова. І мені трапився дуже цікавий пасажир – скаржився, що російську мову ніхто не poзуміє

У вівторок вже завершилися Великодні застілля та я поверталася додому. Їхала з Долини до Львова, гостювала у батьків. Поруч зі мною сидів старший чоловік, десь років 50 точно. Спершу він запитав мене про годину. Звісно, російською.

І на мій подив чоловік почав розмовляти українською. Чистою, українською, без суржика, без якогось акценту:

– Ви, як ті поляки – вперті люди. Показово російську не розумієте. Ви, певно, маєте родичів у Польщі, раз така гонорова?

– Не повірите, але не маю. І я не полька, а німка, – починаю насміхатися з пасажира.

– Ну ви мнє уже настраєнія іспортілі. Ви, бандеравци, пастаянна такиє от. Пальци вєєрам, нос задралі. А ми, прастиє люді. Язик нічєво нє рішает. Толька что ви, что еті палякі над намі іздєваютса!

– А чому над вами знущаються? Невже от саме через мову?

– Ну нє меня канкрєтна. Жена в Польше, ана туда уєхала в февралє. Гаваріт, что єй прінципіальна палякі не могут прадать в магазинє прадукти! Даже марожинає для рібьонка. Гаварять “льоди”, “льоди”. А на уліце вєсна!

– Все правильно. Льоди – це морозиво на польській мові. Ваша жінка хіба не знала, що в Польщі польською розмовляють? І що то чужа країна?

– Гаваріла. Но зачєм єйо учіть? Ана і так там на год-втарой. Зачєм єй ета польськая мова. Ана ж прікрасна знает рускій язик! Там рускій панімают, ми билі в Саюзє вмєстє!

– Знаєте, от я поляків чудово розумію. Адже вони самі колись казали “не несіть нам цю московську заразу”. Ваша жінка, певно, думає, що може телепатично спілкуватися з продавцями? Польська мова не така важка. І так, це мова. Українська, польська. Бо мовою розмовляють. А вашим язиком хіба собака одне місце облизує.

Читайте також  Жінка загинула від вибуху газу, чоловіка знайшли мертвим в Польщі, в Україні залишилось 2 дітей

Чоловік дуже обурився та пересів від мене геть. Всю дорогу навіть не смів на мене глянути, час від часу щось бурмотів під носа.

Мені вже огидно навіть спілкуватися з такими гнидами, інакше не скажу. І мені дико соромно, що у нашій країні є люди, які розмовляють мовою ворога. І які ще скаржаться, що їх притісняють. Чесно, була б моя воля – всіх таких кремлівських посіпак зібрала та з валізами направила до того болота, хай там сидять.

А про Польщу я взагалі мовчу. Тобто, є ще люди, які свідомо розмовляють російською закордоном? Коли до цих пустоголових дійте, що наша мова – українська. Ми живемо в Україні! А те болото знаходиться в іншій стороні.

Звісно, до прикладу це не дуже гарно показувати. Але скажу цитату одного політика Жириновського “Чемодан, вокзал, до біса!”

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.