У декрет по-новому: в Україні хочуть змінити правила відпустки з догляду за дитиною

В Україні хочуть змінити умови декретної відпустки.

В Україні існує такий вид поняття як декретна відпустка, коли після народження дитини потрібно доглядати малюка. У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №9018 щодо внесення важливих змін.

Зокрема такі зміни вже підтримав Профільний комітет у Раді. Суть його в тому, що батько та мати малюка мають рівні права. Отже, декрет може піти як мати, так і батько.

Автори документа пропонують зрівняти у правах чоловіків та жінок на відпустку на законодавчому рівні. Це рішення дозволить суттєво наблизитися до принципів ґендерної рівності та соціальної справедливості.

Серед нововведень пропонуються такі зміни:

Надати позначення поняттям “самотня мати” і “самотній батько”;
Забезпечити надання за бажанням матері, батька дитини відпустку з догляду за дитиною доки вона не досягне 3-х років.
Така відпустка може бути використана обома батьками одночасно, але із загального терміну тривалістю 3 роки одночасно перебувати у відпустці двоє батьків дитини зможуть не більше 4 місяців.

Якщо дитина потребує домашнього догляду, матері та батькові дитини в обов’язковому порядку надається відпустка без збереження заробітної плати тривалістю, зазначеною у медичному висновку, але не більш ніж до досягнення дитиною восьми років.

Автор документа вважають, що такі зміни у законодавстві України забезпечать підтримку сім’ї, формування відповідального материнства та батьківства. Також чоловіки та жінки отримають рівні права та обов’язки як батько та мати дитини щодо отримання соціальної відпустки.

До повномасштабного російського військового вторгнення обговорювалося питання дати право і чоловікам йти у відпустку для догляду за дитиною, як це є в низці країн Європи.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.