Доплата 30 тисяч військовослужбовцям: Гетманцев назвав умову для поновлення виплат

Доплата 30 тисяч військовослужбовцям може бути відновлена. Але для цього Кабміну потрібно виконати лише одну умову, і тоді жодної перешкоди для виплат не буде.

Доплата 30 тисяч військовослужбовцям: Гетманцев назвав умову для поновлення виплат – today.ua
Про це розповів голова Комітету з фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради Данило Гетманцев.

Доплата 30 тисяч гривень, після її скасування для частини військовослужбовців, стала каменем спотикання між ЗСУ та владою. 10 квітня Верховна Рада проголосувала за те, щоб її повернути. Причому доплату вирішили запровадити не лише для ЗСУ, а й для інших силовиків. Однак грошей на це в бюджеті, як і раніше, немає.

Тому навздогін ухваленому закону в парламенті було зареєстровано проект постанови, яка блокує відновлення додаткових виплат військовим. Такою є передісторія проблеми, над якою зараз ламають мізки в уряді.

Доплату 30 тисяч можна відновити лише за єдиної умови: якщо уряд знайде джерела, з яких можна буде фінансувати ці виплати, не вдаючись до емісії гривні. Адже якщо Нацбанк знову включить друкарський верстат, то це лише спровокує черговий сплеск інфляції, і додаткові 30 тисяч дуже швидко розчиняться в агресивному середовищі цін. Тоді реальні доходи армійців залишаться незмінними. А решта громадян, які не отримують таких зарплат, просто опиняться на межі вимирання.

Доплата 30 тисяч військовослужбовцям: Гетманцев назвав умову для поновлення виплат

Тому уряду потрібно знайти реальне джерело для фінансування цих виплат: він або повинен знайти резерви, за рахунок яких можна буде різко підвищити доходи бюджету, або скоротити наявні бюджетні витрати.

Для відновлення доплати 30 тисяч військовослужбовцям знадобиться до кінця 2023 року 153 млрд гривень. Депутати вже знайшли частину суми, ухваливши закон про обмеження зарплат високооплачуваним чиновникам і топ-менеджерам держпідприємств. Однак це становитиме лише 2% від потрібної суми.

Читайте також  На Прикарпатті жінка зі своєю дитиною жила у нeлюдcькuх умовах (фото)

Крім того, можна до мінімуму скоротити витрати на утримання Верховної Ради, каже Данило Гетманцев.

“Там не так багато коштів, але це було б справедливо. Але, звичайно, це не вирішить питання… Що далі? Якщо нова норма набуде чинності, то Кабінет Міністрів, який визначає порядок виплат і, головне, відповідає за виконання бюджету, має визначитися з подальшими кроками. У разі надання збалансованих змін до бюджету я та мої колеги, впевнений, підтримають рішення, яке дозволить відновити виплати не на папері, а реально. І головне – без ризиків розкручування інфляції та девальвації”, – каже нардеп.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.