Все буде інакше: у Кабміні вирішили, що буде з пенсіями після війни

Українцям розповіли, що буде з пенсійними виплатами після війни
Нещодавно у мережі з’явилася інформація про те, що буде з пенсіями після завершення війни, а також, що із цього приводу пропонують в уряді.

Отже, сьогодні в Україні діє перший рівень пенсійної системи – солідарна система загальнообов’язкового пенсійного страхування. Кошти, перераховані підприємствами та застрахованими особами до Пенсійного фонду України, виплачуються у вигляді пенсій.

Другий рівень пенсійної системи (накопичувальні пенсії), що передбачає внески громадян на індивідуальні пенсійні рахунки, досі не запроваджено. Проблема полягає у співвідношенні кількості працюючих громадян, із зарплат яких перераховуються внески до ПФУ, та пенсіонерів.

За даними ПФУ, на початок цього року в Україні налічувалося 10,7 млн. пенсіонерів, з них 2,7 млн. продовжували працювати. При цьому близько двох третин громадян отримували пенсію менше ніж 4 тис. грн.

Після індексації розмір середньої пенсії становить уже 5,2 тисячі грн.

Також у ПФУ додали, що водночас скорочується кількість працюючих українців, які своїми внесками підтримують виплату пенсій. За даними, зараз їх також близько 10,7 млн.

За даними ООН, кількість українців, які виїхали до Європи з початку повномасштабної війни, досягла майже 8 млн осіб. Це переважно жінки працездатного віку та діти.

Як підкреслив керівник Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський, можливість виплати пенсій після війни багато в чому залежатиме від того, скільки з цих громадян повернуться додому.

А за оцінками Інституту демографії та соціології НАН України, за кордоном зараз можуть перебувати до 5 млн. українців, включаючи тих, хто виїхав ще до повномасштабної війни. Як зазначила директор Інституту Елла Лібанова, в Україні ще до війни відбувалася депопуляція (народжуваність була нижчою, ніж потрібно для природного відтворення населення), а тепер тим більше.

Читайте також  В Україні зросте прожитковий мінімум: яким він буде до кінця 2019 року

За даними голови відділу якості життя Інституту демографії Людмили Черенько, до повномасштабної війни в Україні було близько 15,7 млн. працюючих громадян і майже 11 млн. пенсіонерів. Тобто на одного пенсіонера припадало приблизно півтора працівника (не враховуючи зарплат у конвертах).

Наскільки ситуація посилилася, можна буде зрозуміти на підставі перепису населення після війни. Адже частина українців можуть не повернутися, багато громадян загинули, інші зазнали поранень і стали непрацездатними. У зв’язку з цим скоротиться кількість громадян, які можуть сплачувати внески до ПФУ на утримання пенсіонерів.

Тепер про те, що на це говорять у Кабміні. Так ось, заступник міністра соціальної політики Дар’я Марчак повідомила, що значна частка тих, хто зараз сплачує єдиний соціальний внесок (ЕСВ) до Пенсійного фонду, це військові та мобілізовані. Однак після завершення війни “цей ефект пройде”. Тому в Мінсоцполітики визнають, що вирішуватиметься питання про кількість працюючих громадян.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.