“Тарифи злетять майже в чотири рази?”: для українців скоро може суттєво подорожчати електрика

В Україні підвищуватимуть тариф на електроенергію для населення. Він може зрости майже вчетверо. Іншого виходу немає. Припускають, що підвищення тарифу відбуватиметься поетапно.

 

Як інформує “biz.today.ua”, наразі в Україні діє диференційований тариф на електроенергію для населення. За обсягу споживання до 250 кВт-год домогосподарства платять по 1,44 грн/кВт-год, а за обсягу понад 250 – 1,678 грн/кВт-год. Однак такі тарифи на електроенергію і близько не покривають реальних витрат на неї.

Різницю між тарифами для населення та реальною ціною електрики мають покривати дві компанії – Енергоатом та Укргідроенерго – за рахунок своїх доходів. Однак доходів генеруючих компаній вже недостатньо для того, щоби покрити різницю в тарифах, адже витрати на виробництво та передачу електроенергії зросли.

Експерти кажуть, що зараз реальна вартість однієї кіловат-години електроенергії становить близько 7 гривень. Причому 1,3 грн із цієї вартості вже покривати немає чим. Через це як генеруючі компанії, так і компанії, що передають електроенергію, зазнають збитків. А збитковість – пряма дорога до краху. Так, лише за результатами 2022 року в енергосистемі утворився борг у 33 млрд гривень.

Одна тільки компанія Укргідроенерго за підсумками року зазнала збитків у 22 млрд гривень. Ще 6 млрд становлять збитки ДПЕК. Зі збитками закінчили минулий рік також Енергоатом та Центренерго.

При цьому МВФ безпосередньо не вимагає підвищувати тариф на електроенергію для населення. Просто кредитор цікавиться, за рахунок чого уряд має намір компенсувати нестачу в рахунках за електрику. А на сьогодні іншого шляху, окрім підвищення тарифу на електроенергію, не видно.

Неназвані інсайдери кажуть, що вже після закінчення опалювального сезону тариф на електроенергію для населення можуть підвищити до 5,5. При цьому його не підвищать відразу, а підвищуватимуть поетапно, щоб це не було надто болючим для населення.

Читайте також  "Пенсія може збільшитися майже вдвічі у цих українців": експерти про те, кому не потрібен буде навіть додатковий стаж

Проте подейкують, що в уряді дуже побоюються цього кроку, аби не спровокувати хвилю соціального протесту. Адже підвищення тарифів відбуватиметься на тлі війни і на тлі подальшого погіршення життя більшості українців.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.