Вербна неділя: Де в жодному разі не можна брати гілочки і як правильно освятити їх у церкві

Цьогоріч 9 квітня всі православні християни світу відзначають Вхід Господній до Єрусалиму, або як ще називають Вербну неділю.

У цей день прийнято ходити до церкви та освячувати вербу. Освячена верба вважається потужним оберегом і, за традицією, після богослужіння її потрібно розкласти у будинку – покласти у кожній кімнаті та прикрасити гілочками ікони. Таку вербу потрібно зберігати цілий рік, щоб у будинку зберігалося благополуччя.

У деяких храмах освячення верби відбувається не в неділю, а в суботу. Після читання Євангелія священики здійснюють кадіння верб запашним фіміамом, читають молитву і окроплюють гілки святою водою.

Віряни часто переживають про те, чи потрапила свята вода на їхню вербу, але священики просять не турбуватися – гілочки освячуються, насамперед, благодаттю Духа Святого.

З давніх-давен вважалося, що не можна зривати гілки з дерева, яке росте біля цвинтаря.

Також є важлива прикмета: вербні гілки не можна зрізати біля дупла, а також біля води.

Напередодні свята багато хто цікавиться, як правильно викинути торішню вербу. Викидати освячену вербу не можна, але є кілька варіантів, куди її подіти. Її можна закопати там, де не ходять люди, або спалити.

Деякі віруючі також заварюють із освяченої верби відвар. Вважається, що він урятує вас від хвороб на рік уперед.

Можна також посадити вербу по кутках своєї присадибної ділянки. За переказами, освячені гілки стануть оберегом від пристріту, хвороб і будь-якої скверни.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.