Як у 2023 році дітям вступити до ВНЗ: З’явилася офіційна інструкція – багато нового

Стало відомо, як цього року стати студентом.

Цього року для вступу до вищого навчального закладу абітурієнтам потрібно буде зробити 10 кроків. Порядок прийому на навчання для здобуття професійної вищої та вищої освіти розробило Міносвіти та науки.

Ці правила стосуються звичайних вузів, а вступ до вищих військових навчальних закладів або зі специфічними умовами навчання проводяться відповідно до власних правил прийому. На абітурієнтів чекають наступні кроки:

Зареєструвати власний електронний кабінет вступника після 1 липня.
У разі потреби звернутися за консультацією до будь-якого закладу вищої освіти.
Вказати особисті дані при реєстрації електронного кабінету (серію та номер атестата або аналогічного документа про освіту, номер або код екзаменаційного листка НМТ або ЗНО, тип та номер паспорта або іншого документа, що підтверджує особу).
Підтвердити пільги (якщо є) – у 2023 р. збережено всі пільги та пільгові категорії, передбачені законами, зокрема, для мешканців тимчасово окупованих територій.
Скласти вступні іспити.
Подати заяву на вступ – вступники зможуть подати до двадцяти заяв у сукупності за всіма джерелами фінансування та основами надходження, з яких не більше ніж п’ять до бюджету.
Для вступу на бюджет або для переведення на такі місця потрібно набрати не менше ніж 130 балів. Конкурсний бал для вступу на контракт вищий навчальний заклад визначає самостійно.
Отримати рекомендацію для навчання на бюджетних чи контрактних місцях. Статус заяви в особистому електронному кабінеті вступника може набувати значень “Рекомендовано до зарахування (навчання за державним (регіональним) замовленням”) або “Рекомендовано до зарахування (навчання за кошти фізичних та/або юридичних осіб)”.
Підтвердити свій вибір в електронному кабінеті абітурієнта.
Підписати договір з обраним навчальним закладом.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.