Українці вже незабаром можуть залишитися без пенсії: названо реальну причину

Українці ризикують залишитися зовсім без пенсії вже найближчими роками. Грошей не вистачатиме не те що на високі, а й навіть на мінімальні пенсії. Пенсія може стати недоступною з кількох причин.

Що підштовхує українців до “пенсійної прірви”, і як її можна уникнути, розповів викладач економіки в Могилянській школі журналістики Олексій Набожняк.

Головний фактор, який може призвести до скорочення пенсії, – вкрай важка демографічна ситуація в країні, переконаний учений.

Сьогодні в Україні практично зрівнялася чисельність офіційно працюючих громадян із чисельністю пенсіонерів. Розмір єдиного соціального внеску (ЄСВ), який сплачується з офіційної зарплати працюючого на фінансування пенсії, дорівнює 22% від зарплати. По суті, сьогодні один працюючий утримує одного пенсіонера. І цих 22% ЄСВ не вистачає для виплати пенсій усім громадянам. Тому ще майже стільки ж доводиться брати з бюджету.

Тобто, на пенсії громадянам сьогодні вимиваються гроші з бюджету. Отже, держава не має можливості підвищувати зарплати бюджетникам, а також вкладати гроші в розвиток бюджетних послуг. А це – медицина, освіта, соціальні послуги, культура і спорт.

При цьому розраховувати на покращення демографічної ситуації в найближчому майбутньому не доводиться. Народжуваність в Україні знижується. До того ж, через війну багато працездатного населення виїхало за кордон, і багато хто вже не повернеться.

“Далі так продовжуватися вже не може. Потрібно більше платників, а більше платників не стає. Немає можливості забезпечувати мінімальний рівень пенсії… Через 10-15 років, якщо ми залишаємо сьогоднішню систему, навіть на мінімальну пенсію ми не зможемо розраховувати”, – розповів викладач економіки.

Єдиний вихід – у терміновому запровадженні накопичувальної пенсії, вважає Набожняк. Тобто кожен українець відкладатиме гроші на особистий накопичувальний рахунок. На старість у нього накопичиться якась сума, яку він зможе отримувати у вигляді збільшення до пенсії.

Читайте також  З 1 січня: повідомили, на скільки подорожчає опалення та вода

При цьому деякі аналітики вважають, що Україна не готова до запровадження накопичувальних пенсій через нерозвинений фондовий ринок. Гроші з накопичувальних рахунків не повинні лежати “мертвим вантажем”. Вони мають працювати на економіку країни. Ще один фактор не на користь запровадження накопичувальної пенсії – висока інфляція в країні. Гроші стрімко знецінюються. І на той час, як власник накопичувального рахунку виходитиме на пенсію, накопичена ним сума нічого не вартуватиме.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.