На Прикарпатті трьох чоловіків прямо з зупинки відвезли у військкомат: чи законні такі дії воєнкомів

В області вже від світанку понеділка чергували блокпости з представниками поліції та військкомату.

На Прикарпатті вранці, 6 березня вони працювали на трасі «Івано-Франківськ-Львів», у межах населених пунктів Поплавники та Вікторів Галицької громади. Воєнкоми зупиняли як легкові автомобілі, так і рейсові автобуси. Про це ПІК повідомляють очевидці події.

Зокрема, у Поплавниках, де чергували представники центру комплектування та соціальної підтримки, трьох чоловіків, які вийшли з автобуса, який зупинився за вимогою поліції, забрали і відвезли до військкомату.

Їм не виписували повістки, а просто наказали зайти у службову машину, зауважують пасажири автобуса.

Зазначимо, що в українському законодавстві чітко не визначене місце вручення повісток. Тому їх можуть видати будь-де – вдома, на роботі, на вулиці тощо.

Також чоловіки можуть відмовитися від повістки під час її вручення. У такому випадку співробітник військкомату повинен скласти акт про відмову від отримання.Даний акт укладається у присутності свідків, аби було підтвердження причини відмови від отримання повістки. Потім цей акт передають до центру комплектування. В окремих випадках його можуть направити до поліції.

А от наприклад, саджати людину до авто й везти до військкомату, навіть у супроводі правоохоронних органів, – протизаконно. Тобто вручити повістку на вулиці – законно, змушувати й везти одразу до військкомату – ні. На цьому наголосив адвокат Андрій Новак в ефірі “Сніданку з 1+1”.

У разі ухилення від мобілізації заборонено везти людину до військкомату примусово, натомість до поліцейського відділку для складання протоколу – ні. Чоловікам також можуть запропонувати проїхати з ними, але людина має повне право відмовитися, пояснює адвокат.

Додамо, що оскільки в Україні воєнний стан продовжений до 20 травня 2023 року, і так, продовжуються мобілізаційні заходи. Міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що відбір кандидатів відбувається за військово-обліковими спеціальностями.

Читайте також  У лісі собака ледь не загриз жінку

Він наголосив, що Генштаб чітко знає кількість водіїв, стрільців, операторів, артилеристів, снайперів, яких сьогодні потребує наша армія, та визначає завдання воєнкомам.

Тим часом завдання Міноборони наразі – перетворити всю відповідну паперову роботу в цій сфері на цифровізований продукт. Резніков наголосив на важливості підготовки та навчань військових і зауважив, що президент України порушує питання практично на кожному засіданні Ставки Верховного головнокомандувача.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.