“Фінансова допомога Україні різко скоротилася”: Що тепер буде із зарплатами, пенсіями та соцвиплатами

У лютому цього року західна фінансова допомога Україні різко скоротилася. Так, у другому місяці року наша країна отримала від західних партнерів удвічі менше грошей, ніж у січні.а

Як інформує “biz.today.ua”, жодних підстав для занепокоєння немає, пише banker, посилаючись на інформацію від Центру економічної стратегії. У січні 2023 року наша країна отримала від західних партнерів 4,2 млрд доларів у вигляді кредитів і грантів. А в лютому нам дали рівно вдвічі менше – 2,1 млрд в американській валюті. Тим часом, двох мільярдів доларів нам явно недостатньо, оскільки навіть за найскромнішими підрахунками Україні знадобиться цьогоріч близько 3 млрд гривень щомісячної дотації.

Проте підстав для занепокоєння немає, повідомляють у Центрі економічної стратегії (ЦЕС).

Річ у тому, що західна фінансова допомога Україні 2023 року надходитиме нерівномірно. Тому в одному місяці може надійти більше грошей, а в іншому – менше місячної потреби. Але в середньому ці надходження якраз покриватимуть середньомісячну потребу нашої країни у додатковому фінансуванні.

Таким чином, українцям, які отримують із бюджету зарплати, соцвиплати, а також дотації для пенсій, немає підстав для занепокоєння. Усі свої гроші вони отримають сповна. Щоправда, при цьому немає цілковитої упевненості, що вони приходитимуть вчасно, оскільки міжнародні донори змінили стратегію виплат грошей Україні.

Західна фінансова допомога Україні різко скоротилася: що буде із зарплатами, пенсіями та соцвиплатами

Наприклад, Євросоюз пообіцяв нам виділити цього року 18 мільярдів євро. Однак, якщо виділяти ці гроші рівними частками щомісяця, це буде пов’язано з великими адміністративними видатками. Тому вирішено було переказувати гроші великими сумами – один раз на кілька місяців, кажуть у ЦЕС.

Поки що за підсумками перших двох місяців 2023 року є навіть деякий профіцит зовнішньої допомоги. Нам дали сумарно 6,3 млрд доларів, тоді як потреба у зовнішньому фінансуванні за ці два місяці становила на півмільярда менше.

Читайте також  Спостерігається у 36% інфікованих: медик розповів про новий симптом коронавірусу (відео)

За перші два місяці року Україна отримала $6,3 млрд фінансової допомоги; потреби ж у покритті дефіциту державного бюджету та погашенні боргів склали $5,8 млрд”, – пояснили аналітики ЦЕС.

Окрім Євросоюзу стабільну допомогу нашій країні також пообіцяли США. З урахуванням цієї допомоги український Мінфін розрахував, що нашій країні цьогоріч знадобиться ще близько 10 млрд доларів, які наш уряд сподівається отримати від МВФ та інших кредиторів.

Однак наразі питання про кредит від МВФ залишається відкритим. Хоча після візиту в Україну директорка МВФ Крісталіна Георгієва натякнула, що кредитну лінію для України відкриють. Але в 2023 році більш ніж на 5 млрд доларів від МВФ нам розраховувати не варто.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.