Схожа на застуду: на Франківщині від менінгококової інфекції пoмeрлu двоє дітей

Летальні випадки трапилися на Коломийщині та Рожнятівщині.

На Франківщині спочатку року від менінгококової інфекції померли двоє дітей. На даний час фахівці проводяться протиепідемічні та профілактичні заходи з метою локалізації осередку захворювання.

Про це повідомляє Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ, пише ПІК.

Менінгококова інфекція – це гостре інфекційне захворювання бактеріальної природи, яке викликає менінгокок, передається тільки повітряно-крапельним шляхом, характеризується різними клінічними проявами від назофарингіту, гнійного менінгіту до сепсису.

Менінгококові інфекції є тяжкими, переважно дитячими захворюваннями. Щороку в світі реєструють близько 300 000 – 500 000 випадків, зокрема 30 000 – 50 000 летальних. Найвищий рівень захворюваності — серед дітей до 1 року.

Основними клінічними ознаками є менінгіт і сепсис. Менш поширені артрит і пневмонія. Менінгіт часто супроводжує тріада симптомів: гарячка, головний біль і ригідність потиличних м’язів. Досить часто наявні сплутана свідомість, нудота, блювота, світлобоязнь.

“У разі несвоєчасного звернення за допомогою менінгококова інфекція в 50% випадків призводить до смерті пацієнта. Ефективність вакцинації перевищує 93%, і найкращі результати — після щеплень в ранньому дитячому віці. В Україні щеплення від менінгококової інфекції належить до рекомендованих. Вакцинацію дорослих і дітей з метою профілактики, а також за епідемічними показаннями”, – йдеться у повідомленні.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.