Історичне рішення: УГКЦ в Україні оголосила про перехід на новий календар

Українська Греко-Католицька Церква ухвалила історичне рішення щодо календарної реформи. З 1 вересня 2023 року усі релігійні “нерухомі” свята відзначатимуться за новим календарем зі збереженням чинної Пасхалії. Водночас для парафій чи окремих громад, які поки не готові відмовитися від святкування за юліанським календарем, передбачили “перехідний період” до 2025 року.

Відповідне рішення ухвалене Архиєрейським Синодом УГКЦ в Україні. Про нього повідомив глава церви Блаженнійший Святослав.

За його словами, з 1 вересня УГКЦ переходить на григоріанський календар для свят, що щороку відзначаються у одну й ту ж дату. Такі свята – на кшталт Різдва – називають “нерухомими святами”. Вже цього року греко-католики України відзначатимуть Різдво 25 грудня, разом з більшою частиною християнського світу.

“Церковний календар має два цикли або два види свят, які ми святкуємо. Одні з них ми святкуємо за сонячним календарем. І це так звані нерухомі свята – свята, які кожного року випадають на одну і ту саму дату. А є інша група свят, які ми святкуємо за місячним календарем. Це так звана “Пасхалія”, тобто, свята, які пов’язані із святом Пасхи. І це є “рухомі свята”, – наголосив Святослав, закликавши вірян не боятися змін, оскільки вони наблизять світле майбутнє для України.

Як зазначено на офіційному сайті УГКЦ, Архиєрейський Синод взяв до уваги численні прохання віруючих та провів попередні консультації із духовенством та монашеством церкви щодо потреби реформи Літургійного календаря УГКЦ в Україні. Згідно з рішенням Синоду, УГКЦ в Україні перейде з 1 вересня 2023 року на новий стиль для нерухомих свят із збереженням чинної Пасхалії.

Водночас для тих парафій чи окремих громад, які поки не готові до таких різких змін, передбачено “перехідний період”: вони зможуть здійснювати літургійне життя за юліанським календарем до 2025 року.

Читайте також  Лікарні Івано-Франківська не приймають пацієнтів із коронавірусом – переповнення

Рішення було ухвалене на 93-ій сесії Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні, яка відбулася 1–2 лютого 2023 у Львові-Брюховичах.

Нагадаємо, що у грудні 2022 року глави ПЦУ Епіфаній і УГКЦ Святослав обговорили реформу церковного календаря. Вони домовилися створити спільну робочу групу, котра має всебічно вивчити питання реформи.

Ще до цієї зустрічі у ПЦУ дозволили вірянам за бажанням святкувати Різдво 25 грудня. І, як показали результати опитування у застосунку “Дія”, більшість українців таке бажання мають: за святкування Різдва за новим стилем разом з усім західним світом проголосували понад 60% учасників опитування.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.