Зміни до закону про житлово-комунальні послуги. Як це працює в Івано-Франківську

Відтепер прибирати у дворах, облаштовувати там майданчики чи садити дерева повинні власники або користувачі цих ділянок. Відповідні зміни до Закону України “Про житлово-комунальні послуги” вступили у дію з 1 січня 2023 року.

Суспільне з’ясовувало, хто утримає прибудинкові території в Івано-Франківську та чи дотримуються змін до закону.

За словами заступника директора департаменту інфраструктури, житлової і комунальної політики Івано-Франківської міської ради Геннадія Пономаренка, в Івано-Франківську більшість прибудинкових ділянок перебуває на балансі міської ради, а обслуговують їх найняті управителі чи ОСББ за гроші мешканців.

Шум у вухах та німіють кінцівки?
Потрібно швидко лікуватися, поки у тебе є час. Необхідно щодня..

Зміни до закону про ЖКП. Як це працює в Івано-Франківську
Фото: Суспільне Івано-Франківськ
Голова ОСББ на вулиці Тролейбусній Олена Пастернак розповідає, шість років об’єднання власноруч утримує двір будинку № 12 та не має жодних документів на землю.

“Утримуємо дерева, майданчики, паркувальні місця — все, що є. Іноді навіть можемо отримати припис, що ми десь щось не зробили. Міська влада має працювати над цим, оскільки, як йдеться у законі, вони повинні передати прибудинкову територію нам на баланс безоплатно”, — каже Олена Пастернак.

Зміни до закону про ЖКП. Як це працює в Івано-Франківську
Фото: Суспільне Івано-Франківськ
Голова ОСББ розповідає: звернулися в міську раду, проте жодної документації не отримали.

“Ми офіційно звернулися. Нам відповіли, що місто на це не має грошей. Якби ми це не прибирали, по суті, не взяли на своє утримання, я не знаю, що б тут робилося”, — каже Олена Пастернак.

Зміни до закону про ЖКП. Як це працює в Івано-Франківську
Фото: Суспільне Івано-Франківськ
ОСББ на вулиці Набережній, 32 також створили у 2016 році. Тоді мешканці подбали про статус своєї прибудинкової території — вони є власниками землі. Для цього їм довелося звертатися до Верховного суду, розповідає голова правління Сергій Шевченко.

Читайте також  В Івано-Франківську дві місцеві жительки погрожували таксистові ножем

“Коли ми створили ОСББ, одразу подали документи на розробку проєкту землеустрою, погодили всі межі. Питання тричі розглядали на сесіях. Ми встигли оформити ділянку у власність ОСББ. Зараз місто передає землю у користування. Там, де вона не оформлена, можуть з’явитися якісь торгові об’єкти чи МАФи. А коли це все буде оформлене, то без власників цього вже не можна буде зробити”, — розповідає Сергій Шевченко.

Зміни до закону про ЖКП. Як це працює в Івано-Франківську
Фото: Суспільне Івано-Франківськ
Заступник директора департаменту інфраструктури, житлової і комунальної політики Івано-Франківської міської ради Геннадій Пономаренко каже, міськрада вже готується вести переговори з представниками багатоповерхівок. Тоді активізується передача прибудинкових ділянок у користування. У випадках, де ділянки й надалі залишатимуться на балансі міста, укладатимуть додаткові угоди.

З його слів, на сьогодні у місті надалі існує стовідсоткова пільга зі сплати земельного податку для багатоповерхівок.

“Я не до кінця розумію, яка була мета цієї поправки. Дехто каже — для впорядкування оформлення земельних ділянок. Насправді у 99% прибирання прибудинкової території не є підставою для оформлення земельних ділянок. Зазвичай — це інші мотиви. Тобто у цьому випадку той, хто хоче сам утримувати прибудинкову, буде за певною процедурою це погоджувати з міською радою. Інший варіант – там, де буде відмова, там, де люди не погоджуватимуться самі утримувати прибудинкові. Тоді треба буде вирішувати”, — каже Геннадій Пономаренко.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.