Заряджаємо смартфон усю ніч: наскільки це небезпечно

Сучасні смартфони застраховані від перезаряду або глибокого розряду. Проте підходити до процедури заряджання як-небудь все ж не варто. Чи можна заряджати смартфон усю ніч, які можуть бути проблеми – в матеріалі ТСН.ua.

Чому краще не заряджати смартфон усю ніч
В сучасних смартфонах за процес заряджання пристрою відповідає контролер, який автоматично припинить подання струму за повного заряджання акумулятора і не дасть йому повністю розрядитися, вимкнувши смартфон з 1-4% заряду, що залишився. Тому сучасні смартфони менш примхливі до процесу заряджання та здатні “пробачити” користувачам чимало помилок. Та як бути з улюбленим багатьма нічним заряджанням? Адже залишити смартфон на заряджанні на ніч, а вранці отримати повністю заряджений гаджет дуже зручно. Але це все-таки шкідливо для акумулятора смартфона, хоча і не так шкідливо, як було раніше.

Річ у тім, що кожен акумулятор має певний ресурс, так зване число циклів заряджання-розряджання. В середньому, акумулятор розрахований на 500-550 таких циклів, після чого починає проявлятися процес деградації – батарея поступово втрачає здатність утримувати заряд. Приміром, якщо акумулятор вашого смартфона має місткість 4000 мАгод, то з часом ви зможете зарядити його лише до 3400 мАгод, потім до 3000 мАгод і так далі.

Якщо ж ви залишаєте свій смартфон включеним у розетку на усю ніч, найчастіше він повністю заряджається вже за кілька годин. Починаючи від цього моменту, батарея автоматично перестає заряджатися. Проте коли рівень заряджання трохи знизиться, смартфон знову зарядиться до 100 відсотків, а його ресурс трохи впаде. Щоночі такого “потроху” набагато прискорить процес деградації акумулятора і час автономної роботи вашого смартфона зменшуватиметься.

Тому без крайньої потреби краще не залишати апарат на заряджанні на усю ніч, якщо ж це сталося, краще включити на смартфоні режим польоту.

Читайте також  В лісі під Франківськом зник чоловік – нічні пошуки результату не дали

Щоб не допускати зношення акумулятора, виробники рекомендують не опускати рівень заряду нижче 20-30%, і тим більше не доводити телефон до повного виключення. Також не варто часто доводити телефон до повного заряджання, що також призводить до швидкого зношення акумулятора. Для збільшення числа повних циклів заряду-розряду оптимальною буде підтримка заряду в діапазоні 30-80%.

Як правильно заряджати акумулятор смартфона
Найкраще заряджати смартфон ввечері перед сном або відразу після пробудження. Коли індикатор статусу акумулятора почне показувати від 70 до 90 відсотків, зарядний пристрій можна відключити від мережі. Більшість сучасних смартфонів мають батареї місткістю близько 5000 мАгод, і 80% заряду їм цілком вистачає, щоб протриматися добу.

Сучасні смартфони, в яких використовуються літій-полімерні акумулятори, безпечніші, ніж ті, якими користувалися ще кілька років тому з нікель-кадмієвими аналогами. Саме останні частіше призводили до перегрівання телефона та до пожежонебезпечної ситуації, якщо телефон був залишений на заряджанні на усю ніч і до того ж захований під подушку. У сучасних акумуляторах процес регулюється мікрочипом, що дозволяє підтримувати комфортну роботу зі смартфоном навіть при низькій зарядці. Однак для продовження терміну експлуатації акумулятора телефона заряджати його усю ніч не потрібно.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.