Львівського педофіла відправили на довічне лікування в психлікарню

Галицький районний суд Львова визнав педофіла і організатора християнських таборів винним у 147 епізодах зґвалтувань та розбещень неповнолітніх.

Про це повідомила ГО “Жіночі перспективи”, яка переставляла інтереси потерпілих в цій справі, передає “Еспресо.Захід”.

49-річний Роман Московченко, який мав незаплямовану репутацію релігійного наставника для дітей в організації “Діти Христа” найімовірніше до кінця життя перебуватиме на примусовому лікування у психлікарні.

“Сторона обвинувачення подала обвинувальний акт у лютому 2021. У червні 2021 року експертиза встановила, що він недієздатний і у серпні ми змінили порядок розгляду кримінального провадження з розгляду обвинувального акту на розгляд клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру. Відтоді було дуже багато засідань, ми дослідили всі докази і 1 листопада 2022 року завершився розгляд справи, суд пішов у нарадчу кімнату і наступного дня виніс ухвалу, якою визнав його винуватим. Жоден епізод суд не відкинув і призначив заходи примусового лікування у вигляді госпіталізації до психіатричної лікарні з посиленим наглядом”, – розповів адвокат потерпілих Олег Іванов.

За його словами, якщо пацієнт буде одужувати і медична оцінка це підтвердить, то вони повернуться до розгляду обвинувального акту. В іншому разі він все життя проведе у психлікарні.

Сам Московченко брав участь у засіданнях суду в режимі відеоконференції з психлікарні, перебуваючи поруч з лікарем. Олег Іванов зазначив, що обвинувачений був нездатний нічого розуміти та відповідати, він не реагував і на питання не відповідав. Суд визнав Московченка неосудним та призначив законного представника – його матір, вона завжди була у залі суду.

Як повідомили у центрі “Жіносі перпективи”, навесні 2019 року одна з потерпілих звернулася до них. Їй було 22 роки і вона потребувала психологічної допомоги після 10 років сексуального насильства від Московченка. Завдяки підтримці співзасновниці організації і психологині Марти Чумало, дівчина звернулася в поліцію і це стало проривом у розслідуванні.

Читайте також  Президент України призначив довічні стипендії шістьом прикарпатцям

Після майже року збору інформації та розмов з потерпілою, у травні 2020 року вони виїхали на обшук його помешкання, де знайшли комп’ютери, ноутбуки, жорсткі диски, флешки з відео та фотографіями дітей. Поліцейські були вражені кількістю фото та відео доказів. Також знайшли щоденники, в яких Московченко детально описував свої сексуальні стосунки з дітьми та їхню тривалість. Записи вів із 2005-го до початку 2020 року. Спочатку нотував від руки, а пізніше відсканував усі записи і продовжив набирати їх на комп’ютері. Ці записи стали вагомими доказами у справі.

“Не зважаючи на наявність очевидних доказів вчинених сексуальних злочинів щодо дівчат віком від 10 років, у сторони захисту виникали питання до потерпілих, які стосувались їх особистого життя, і очевидно, мали на меті знецінити їх переживання та досвід, та виправдати дії гвалтівника поведінкою постраждалих дітей”, – зазначила адвокатка Галина Федкович.

На відео та фото, знайдених у квартирі Московченка, були ідентифіковані дівчатка, які зараз є вже дорослими жінками. Потерпілі, які звернулися до суду, зв’язувалися з ними, але багато жінок відмовилися давати свідчення і долучатися до справи, зокрема і через страх, що це вплине на їхню репутацію.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.