Ціни на бензин в Україні: прогноз НБУ

В “Інфляційному звіті” Національного банку України за жовтень 2022 року зазначено:

“До вересня зростання цін склало 66,2%, проте далі дорожчати пальне буде повільніше – до 20% на рік. З одного боку, ціни стримуватиме поступове зниження світових цін на нафту. З іншого — очікуване повернення системи оподаткування пального на довоєнний рівень зберігатиме ціни високими”.

За прогнозом Нацбанку ефекти перенесення високих цін на пальне триватимуть і надалі, зумовлюючи, подорожчання транспортних послуг.

Також, в НБУ додають, що ціни на світові ринки на нафту та природний газ у Європі в ІІІ кварталі 2022 року мали різноспрямовану динаміку. Уповільнення глобальної економіки вплинуло на суттєве скорочення попиту на нафту та, відповідно, її здешевлення. Однак обмеження обсягів видобування країнами ОПЕК+ утримало ціни від ще глибшого падіння.

“Дія цих факторів залишатиметься визначальною на ринку нафти і надалі. Додатковий вплив на ринок матиме запровадження європейськими країнами максимальної ціни на російську нафту, унаслідок чого вона дедалі більше переорієнтовуватиметься на ринок Азії”, – кажуть в Нацбанку.

Ціни на природний газ іноді сягали чергових рекордів через проблеми з його постачанням із Росії, але швидке заповнення сховищ газом із випередженням встановлених графіків, насамперед завдяки активному імпорту ЗПГ, скоригували ціни донизу.

“Очікується, що висока волатильність на ринку залишатиметься через подальший шантаж Росії. Але поступове зменшення залежності країн Європи від російського газу на тлі суттєвого скорочення його споживання сприятиме зниженню цін”, – зазначають у Нацбанку.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.