Українці в Польщі масово втрачають право на отримання грошової допомоги

У Польщі майже кожен п’ятий українець втратив право на отримання грошових допомог в межах програм “500+” або “Сімейний капітал опікунський” через порушення умов перебування у країні.

На підставі даних прикордонної служби перевіряються особи які виїздять з Польщі на понад місяць, і скасовують таким біженцям виплати соціальних допомог.

Отже, після моніторингу понад 80 тисяч громадян України залишилися без виплат внаслідок тривалого виїзду з Польщі.

ZUS (Zakład Ubezpieczeń Społecznych – польська державна організація, відповідальна за питання соціального страхування) наголошує, що підставою для проведення перевірок та призупинення виплат допомоги громадянам України є:

– дані з реєстру прикордонної служби,

– інформація від самих отримувачів про виникнення обставин, що призводять до втрати права на виплати,

– інформація від третіх осіб про виїзд громадянина України з Польщі довше ніж на 30 днів;

– виклик громадян України до ZUS на особисту явку для надання доказів, що підтверджують проживання в Польщі (мають з’явитися протягом 3-х днів).

За даними наданими польськими прикордонниками за 24 жовтня з Польщі виїхало до України 21,5 тис. осіб.

Також українські біженці активно відкривають власний бізнес у Польщі – за 8 місяців їх стало більше на понад 2 тисячі. Українські підприємці найчастіше організовують діяльність у ІТ-сфері, логістиці, індустрії краси. Або йдуть на роботу в заклади громадського харчування будівництво та автосервіси.

Варто зазначити що наразі в Польщі вже працюють над законопроєктом, який передбачає, що ZUS та інші муніципальні установи отримають доступ до інформації про дати кожного в’їзду та виїзду українських біженців з Польщі. Дані зміни допоможуть запобігти випадкам незаконного отримання соціальних допомог, наприклад, коли особи вже виїхали з Польщі.

Читайте також  Компанія Nike подала в суд на фірму з Івано-Франківська

За даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців станом на літо 2022 року понад 5,83 млн українців перебувають у Європі як біженці, з них 3,65 млн осіб або 63% попросили соціальний захист.
З усіх зареєстрованих українських біженців понад 1,22 млн осіб (21%) вирушили до Польщі та запросили там соціальну допомогу від держави.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.