30 жовтня вночі Україна перейде на зимовий час

Вже традиційним в Україні є перехід на зимовий час, який відбудеться в останню неділю жовтня. Перевести годинник потрібно буде у ніч з 29-го на 30-е число (з суботи на неділю) на одну годину назад о 4 годині ранку.

Варто зазначити, що, наприклад, в багатьох смартфонах вже автоматично вставлено переведення годинника на зимовий чи літній час.

Переведення годинників в Україні на зимовий і літній час здійснюється майже сорок років, і за традицією стрілки переводять восени та навесні. Так в останню неділю жовтня о 04:00 – на 1 годину назад, і в останню неділю березня о 03:00 годинникова стрілка переводиться на 1 годину вперед.

Перехід на зимовий та літній час пояснюється необхідністю подовження світлового дня та з метою економії електроенергії. Проте тема переведення годинників багато років є причиною багатьох суперечок. Адже лікарі стверджують, що переведення годинників негативно впливає на здоров’я людей. Тому багато країн вже відмовилися від сезонної зміни часу.

Переведення годинників на зимовий та літній час в Україні регламентується постановою Кабміну від 13 травня 1996 року №509 «Про порядок обчислення часу на території України».

Варто зазначити, ще в березні 2021 року Верховна Рада направила на доопрацювання в комітет законопроєкт №4201 «Про обчислення часу в Україні», який пропонує скасувати сезонні переведення годинників і, таким чином, залишити в Україні «зимовий» час.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.