АК-47 став улюбленою зброєю терористів

Порівняно легка доступність автоматів Калашникова зробила їх улюбленою зброєю серед терористів.

1735461

У перші роки після терактів 11 вересня джихадисти воліли шахідські пояси, автомобільні бомби і саморобні вибухові пристрої. Однак якщо згадати найгучніші теракти Європи і світу в 2015 році, то можна дійти висновку, що тепер на перший план вийшов автомат Калашникова (АК-47), пише британське видання The Guardian.

Те, що ці автомати широко доступні, було відомо давно. Але лише листопадові теракти в Парижі змусили владу в Європі задуматися про цю небезпеку. Наразі поліція на всьому континенті намагається зрозуміти – звідки привозяться ці автомати? Хто їх перепродує? І чому вони стали настільки популярні?

Коли поліція говорить про автомати Калашникова, вони мають на увазі легендарний бренд, який пережив безліч реінкарнацій. На сьогоднішній день на світі виробляється близько 200 типів штурмової гвинтівки типу Калашникова. В обігу у світі може бути близько 200 млн автоматів Калашникова – по одному на 35 осіб, розповідає Майкл Ходжес, автор книги “АК-47: Історія народної зброї”.

І ці автомати цілком законно виробляються на експорт у більш ніж 30 країнах. Основний виробник – Китай.

Але законно експортована зброя може дуже швидко перетворитися на нелегальну контрабанду. Китай експортує автомати в основному в країни Африки. Там вони можуть опинитися на чорному ринку, або тому що солдати, яким не платять зарплату, продають свою зброю, або тому що деякі держави постачають зброю повстанцям в сусідніх країнах.

До того ж Лівія, охоплена громадянською війною, стала великим постачальником зброї на міжнародний чорний ринок.

Крім того, що кожен рік виробляється близько мільйона автоматів Калашникова, в балканських країнах, у країнах колишнього СРСР і в північній Африці залишаються десятки мільйонів цих автоматів, готових до застосування, незважаючи на те, що багато з них були зроблені ще в 80-ті роки, якщо не раніше.

Читайте також  Сповідь : “Ставляться до тебе, ніби ти “другий сорт”, – українці про життя у Парижі

Здатність злочинних угруповань, що контактують з джихадистами, отримувати доступ до зброї військового зразка, в тому числі і до автоматів Калашникова, призвела до того, що ці автомати стали улюбленою зброєю європейських терористів, пише газета.

Нагадаємо, раніше американці випустили свій АК-47. Рік тому концерн Калашников відмовився складати автомати в США.
АК-47 і його модифікації є найпоширенішою стрілецькою зброєю в світі. Кожен п’ятий автомат у світі – АК або його копія. За 65 років, що минули з моменту прийняття АК-47 на озброєння в СРСР, в усьому світі випущено більш як 100 млн автоматів, Калашниковим озброєні армії 50 держав.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: