Як підготуватися, якщо будуть перебої з електрикою, водою та опаленням: поради експертів

11 вересня РФ завдала ударів по об’єктах енергетичної інфраструктури України, внаслідок яких низка населених пунктів частково залишилися без світла й води. Розповідаємо, як підготуватися до таких ситуацій — в матеріалі ТСН.ua.

Зміст
Складіть, передивіться тривожну валізку
Подбайте про їжу легкого приготування та із тривалим терміном придатності
Подбайте про додаткове джерело опалення
Подумайте про джерела безперебійного живлення
Подумайте про деталі
Подбайте про теплий одяг та речі
Експерти поділилися порадами, які можуть допомогти в разі несправності електромереж.

Складіть, передивіться тривожну валізку
Обов’язково подбайте, щоб у тривожній валізці були ліхтарик із запасними батарейками чи акумулятором; заряджений павербанк (якщо родина велика, бажано декілька), щоб залишатися на зв’язку; спальник і каремат, що слугуватиме додатковим утепленням. Експерти радять за можливості придбати туристичні газові пальники та маленькі газові балони, якими також слід запастися заздалегідь. За допомогою такого пальника можна буде зварити їсти. Водою потрібно запастися якомога більше і про всяк випадок придбати пігулки для знезараження води.

Подбайте про їжу легкого приготування та із тривалим терміном придатності
Наприклад, обирайте ті гарніри, які можна після залиття окропом їсти, що допоможе зекономити воду й газ. У пригоді стануть готові страви в пакетиках, які можна залити окропом, різноманітна тушкованка, злакові батончики з тривалим терміном придатності, горішки й насіння, сухофрукти та сушені овочі.

Подбайте про додаткове джерело опалення
Жителям приватних будинків варто подбати про купівлю резервного джерела опалення — твердопаливного котла із природною тягою або “буржуйки”. Проте експерти стверджують, що це кардинальний та аварійний варіант, який підійде лише жителям приватних будинків. ОСББ радять подумати про встановлення індивідуальних теплових пунктів (ІТП).

Подумайте про джерела безперебійного живлення
Власник ТМ “Майстерня тепла” Ігор Кіянчук радить власникам приватних будинків запастися джерелами безперебійного живлення — акумуляторами чи генераторами. Генератор має бути щонайменше на 5 кВт, із запасом палива, наприклад, 50-100 л дизельного пального.

Читайте також  В Україні можуть ввести надзвичайний стан через COVID-19: деталі

Якщо в будинку є газовий чи твердопаливний котел, зауважує голова ГО “Асоціація енергоаудиторів України” Вадим Литвин, треба насамперед забезпечити котел безперебійним електропостачанням, повинні бути або акумулятори з блоком безперебійного живлення, або дизельні чи бензинові генератори.

Подумайте про деталі

Доктор технічних наук Максим Карпаш радить жителям приватних будинків заздалегідь подбати про утеплення будинку та наступні речі:

Поставте тепловідбивні екрани між стіною і батареєю.
Утепліть приміщення — замініть вікна, двері, утепліть горища.
Подумайте про системи автономного живлення — бензинові чи дизельні генератори, сонячні батареї з акумуляторними батареями.
Якщо достатньо утеплений будинок, подумайте про заміну системи опалення, наприклад, котла на теплову помпу.
Встановіть геліоколекторні системи підігрівання води на даху.
Поставте термостат — пристрій дозволяє підтримувати задану температуру в приміщенні.
Жителям квартир за відсутності і центрального опалення, і електрики єдиний варіант – виїхати з квартири до приватного сектора. Без електрики неможливе навіть подавання холодної води на поверхи, зупиниться каналізація, замерзне вода в трубах, не буде опалення.

Подбайте про теплий одяг та речі
Запасайтеся теплим одягом і ковдрами. Під час одягання дотримуйтеся правила багатошаровості. У пригоді стане термобілизна, що сприяє збереженню тепла тіла. Не забувайте рухатися, адже фізична активність покращує кровообіг.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.