У Калуші анонсували підвищення тарифів на тепло

Для споживачів їх застосовувати не будуть. Тарифи потрібні для того, щоб визначити розмір компенсації для комунального підприємства з державного бюджету

Минулого тижня комунальне підприємство «Калуська енергетична компанія» оприлюднило оголошення про намір змінити тарифи на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, а також на послуги з постачання теплової енергії на опалювальний сезон 2022/2023 років, інформують “Вікна”

Як зазначено у повідомленні, Законом України №2479 – 1Х від 29.07.2022 року «Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час дії воєнного стану та подальшого відновлення їх функціонування» протягом дії воєнного стану в Україні та шести місяців після місяця, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано, забороняється підвищення для всіх категорій споживачів тарифів на теплову енергію (її виробництво, транспортування та постачання) і послуги з постачання теплової енергії.

Тож тарифи на послугу з постачання теплової енергії для кінцевих споживачів у найближчому опалювальному сезоні будуть таким ж якими вони були станом на 24 лютого цього року, а саме:

для потреб населення – 1810,74 грн/Гкал (з податком на додану вартість);

для потреб бюджетних установ – 4162,11 грн/Гкал (з податком на додану вартість);

для потреб інших споживачів (крім населення) –5637,49 грн/Гкал (з податком на додану вартість).

Підставою для підвищення тарифів на тепло від газових котелень комунального підприємства є їхня невідповідність фактичним витратам на забезпечення послуги. У першому півріччі поточного року собівартість теплової енергії склала близько 2,7 тис. гривень за Гкал, а діючі тарифи відшкодовують фактичні витрати комунального підприємства на 70%.

Основними факторами, які впливають на збільшення тарифів, є суттєве зменшення запланованих обсягів реалізації теплової енергії. Так тарифи, які Калуський виконком затвердив у жовтні минулого року, були розраховані на річний обсяг реалізації теплової енергії близько 14,5 тис. Гкал (з них майже 12 тис. Гкал – для населення, близько 2,5 тис. Гкал для бюджетних і 198 Гкал – для інших споживачів). Цього року у Калуші провели мас шатну реорганізацію системи теплопостачання від комунальних котелень – з семи залишаться працювати чотири, причому три котельні опалюватимуть лише бюджетні установи. Надалі послугу з централізованого опалення від котелень будуть отримувати всього шість багатоквартирних житлових будинків (з 63-ох, які мали таку послугу в останньому опалювальному сезоні), також суттєво зменшиться кількість бюджетних установ (частина перейде на опалення від твердопаливних котлів) та більше не буде категорії «інші споживачі». Відповідно річний обсяг реалізації теплової енергії комунальним підприємством – близько 2,4 тис. Гкал (зменшення на 83,5%), а основним споживачем цього обсягу вже буде не населення (1158 Гкал), а бюджетні установи (1238 Гкал).

Читайте також  “Бօйօвí дíї зaкíнчaтьcя í Укpaїнa збepeжe cвօю тepитօpíaльнy цíлícнícть!” – пpօpօчí cлօвa вíдօмօгօ eкcтpaceнca Xaялa Aлeкпepօвa

Також на розмір тарифів вплинуло подорожчання електроенергії на 26% та підвищення розміру прожиткового мінімуму з 1 липня та 1 грудня 2022 року і мінімальної заробітної плати.

Комунальне підприємство пропонує встановити такі тарифи на теплову енергію:

для населення – 3965,39 грн/Гкал (з податком на додану вартість);

для бюджетних установ – 5513,71 грн/Гкал (з податком на додану вартість).

Таким чином різниця між обґрунтованим тарифом для населення і тим, який будуть застосовувати – майже 2,2 тис. гривень, щодо бюджетних установ, то вона становить понад 1,3 тис. гривень.

Окрім забезпечення тепловою енергіє своїх споживачів, «Калуська енергетична компанія» транспортує своїми мережами теплову енергію від Калуської ТЕЦ і відповідно розраховує тариф на транспортування (який є складовою тарифу на опалення для споживачів теплоелектроцентралі). Тариф на транспортування тепла від Калуської ТЕЦ також хочуть підвищити: для населення з 217,35 до 352,87 гривень за Гкал, для бюджетних установ – з 220,04 до 356,35 гривень за Гкал і для інших споживачів – з 219,86 до 350,70 гривень за Гкал. Обсяги транспортування теплової енергії від ТЕЦ також очікуються суттєво менші, ніж в останньому опалювальному сезоні, – близько 27,5 тис. Гкал на рік проти понад 40,2 тис. Гкал, які враховували при розрахунку тарифу минулого року.

У разі затвердження таких тарифів комунальне підприємство зможе розрахувати обсяг компенсації різниці у тарифах на найближчий опалювальний сезон. Як повідомив директор «Калуської енергетичної компанії» Петро Шевчук, різницю мають відшкодувати з державного бюджету. Виходячи з обсягів реалізації послуг компенсація за сезон має скласти приблизно 4,2 млн гривень за послугу з виробництва, транспортування і постачання теплової енергії власним споживачам і понад 3,7 млн гривень за послугу з транспортування теплової енергії від Калуської ТЕЦ.

Читайте також  Цієї суботи на Снятинщині відбудеться ралі «Трембіта»

Як повідомив Петро Шевчук, актуальним є також підвищення тарифів на водопостачання і водовідведення, оскільки постійно дорожчає електроенергія, матеріали, а також зросли ціни на пальне. Станом на зараз обґрунтований тариф на водопостачання і водовідведення мав би становити приблизно 38 гривень за кубометр (він становить 29,66 гривень за кубометр). Раніше уряд рекомендував не підвищувати тарифи на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення для населення та застосовувати їх на рівні тарифів, що діяли станом на 24 лютого 2022 року. На даний час механізму компенсації різниці у тарифах за цими послугами немає.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.