До 15 років позбавлення волі: Кого і як каратимуть за отримання російського паспорту

16 вересня на урядовій нараді погодили законопроект про кримінальну відповідальність за примусову російську паспортизацію. Про це повідомила віце-прем’єр-міністр – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

Міжнародне право й досі не містить адекватних норм для протидії незаконній російській паспортизації на території України.

Ірина Верещук розповіла про основні положення законопроекту:

1. Якщо держслужбовець отримав ворожий паспорт, то отримає позбавлення волі на строк від 10 до 15 років.

2. За пропаганду ворожого громадянства передбачається позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.

3. Примушування громадян України до отримання російського паспорта тягне позбавлення волі на строк від 8 до 12 років.

4. Від 8 до 12 років позбавлення волі за створення умов, за яких неотримання російського паспорта буде понижувати громадянина України в правах або іншим чином ставити в невигідне становище.
Тобто тут йдеться про непряме примушування.

За словами Ірини Верещук, ці нововведення направлені проти держслужбовців з ворожими паспортами та проти тих, хто прямо чи опосередковано сприяє російській паспортизації. Інших осіб цей законопроект не стосуватиметься.

“Питання є не стільки юридичним, скільки політичним. З одного боку, паспорт окупанта допомагає простій людині вижити в тимчасовий окупації. З іншого боку, як це пояснити нашим громадянам, які стоять на смерть за нас всіх на передовій? В тому числі за те, щоб на нашій землі ніколи не було російських паспортів. Можна довго та складно дискутувати на тему юридичних тонкощів, прав людини та необхідності виживати в окупації. Але не забуваймо: на червоному російському паспорті багато української крові – військових та цивільних, жінок і дітей”, – додала Ірина Верещук.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.