В Україні взимку харчів вистачить, але сплатити за них доведеться ще більше: Фахівці спрогнозували на скільки

Продовольча криза Україні не загрожує, на полицях у магазинах будуть доступні всі продуктові позиції, запевняють в уряді.

За прогнозами фахівців, харчів вистачить до наступного посівного сезону. А от з цінами буде складніше – вони зростуть, йдеться в ТСН.

У селі, що на Волині жінки відомі як народний аматорський колектив «Терниця», окрім того, що співають разом, господині й банки допомагають одна одній закатувати. Ціни на осінь переконані, знову зростатимуть. Тому, гуртом банок закриють багато. Інфляцію долатимуть домашньою консервацією. «Будемо ділитися, треба буде й хлопцям відсилати», – кажуть вони.

До кінця року інфляція споживчих цін складе понад 30 відсотків, це прогноз Національного банку України. Причина цьому – повномасштабне вторгнення Росії.

«До кінця року ми будемо спостерігати ще подальше зростання цін. На жаль. Основний фактор- це збройна агресія проти України і поки цей фактор не буде подолано і відповідно цінова ситуація не розвернеться», – каже директор Департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ Володимир Лепушинський.

Сьогодні інфляція в країні вже перетнула позначку 20 відсотків. З початку року автомобільне паливо зросло більше як на 70 процентів. Продукти харчування в ціні піднялись на 30. Та якщо вартість пального нині стоїть на місці, то з їжею – складніше. Восени харчі дорожачатимуть і далі. «На базові продукти, очевидно, що якщо й буде зростання, то воно буде значно меншим, ніж на імпортну. Взагалі в світі йде інфляція, тобто це питання не лише у вартості гривні, це питання також глобальної інфляції», – переконує економіст Тарас Качка.

Попри очікувані підвищення цін, інфляційного шоку у населення не буде. Його пік, за словами фахівців, вже пройшов. Більше того, ситуація не погіршуватиметься, з часом економічну кризу вдасться подолати. Щоправда, хіба за умов припинення активних бойових дій. «Поступово темпи інфляції будуть знижуватись, зокрема будуть трішки більше 20 відсотків 24 року і можливо в 25 році, за нашими оцінками ми прийдемо до цілі 5 відсотків. Тобто з усуненням цього чинника агресії буде певний розворот цінової тенденції», – додає Лепушинський.

Читайте також  З 1 жовтня ці жінки мають стати на військовий облік: названо професії українок, яких відправлять у військкомат

Не на камеру в Нацбанку натякають і про повернення до курсу довоєнгого долара. Але все залежить, як швидко ми переможемо ворога. Та не сумніваються в подоланні кризи співучі господині. Інфляцію, впевнені переживемо та й подолаємо. Тільки б швидше розбити росіян.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.