Вручати повістки в Україні можуть по-новому: експерти розповіли про зміну підходу

В Україні кілька місяців триває дискусія, наскільки правомірним є вручення повісток у громадських місцях: на АЗС, зупинках громадського транспорту, в магазинах, на ринках, просто на вулиці. Проте, під час нового етапу загальної мобілізації процедура вручення повісток має всі шанси змінитись.

У законі немає чітко визначеного місця, де саме можна вручати повістки. Але нерідко повістки вручають у людних місцях з порушеннями закону. Підсумком дискусії стала петиція до президента з вимогою заборонити видавати повістки у громадських місцях.

Про це пише “Апостроф” з посиланням на експертів.

“Зараз багато охочих людей, які мають бойовий досвід, але не можуть вступити на службу, оскільки багато де набрали людей на вулицях, а вони не мають ні досвіду, ні достатнього бажання воювати”, – пише автор петиції Ігор Нерозя.

У результаті протягом місяця петиція набрала понад 26 тисяч підписів (з 25 тисяч необхідних), і президент відреагував, заявивши, що доручив прем’єру Денису Шмигалю комплексно опрацювати порушене в електронній петиції питання.

“Є затверджений Кабміном порядок організації та ведення військового обліку призовників та військовозобов’язаних. І в цьому документі є правила вручення повісток. Але ці правила так обтічно написані, що не вказано, де саме можна вручати повістки: якщо не заборонено видавати на АЗС, то видають. Тому, я думаю, правильніше було б докладно розписати, де і яким чином видаються повістки, що вони направляються за місцем проживання, за місцем роботи, і тоді у нас буде порядок”, – сказав адвокат Дмитро Бузанов.

За його словами, тоді у разі незгоди чи порушень, люди зможуть посилаючись на нові норми, писати скарги та притягувати співробітників військкоматів до відповідальності за порушення порядку.

Читайте також  Українська армія отримала партію сучасного озброєння від США: фото

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.