Мобілізація триває: які повістки можуть отримати українці та що повинен містити документ

Українці продовжують поповнювати ряди ЗСУ та інших військових формувань.

ВУкраїні уряд прийняв рішення щодо подовження терміну проведення загальної мобілізації до 23 серпня 2022 року. Тож призову підлягають усі громадяни, віком від 18 до 60 років, які здатні виконувати військовий обов’язок. Призов на військову службу в країні здійснюють шляхом вручення повісток. “Телеграф” вирішив розібратися, що являють собою ці документи.

Згідно із законом України, існує чотири види повісток, які вручають військовозобов’язаним.

Для уточнення облікових даних
Документи такого роду вручаються населенню для того, щоб в подальшому внести відомості до бази даних про особу, її сімейне становище, місце роботи, наявність дітей тощо. Результатом уточнення можуть бути підстави для звільнення від служби в армії або відстрочення від призову на строкову військову службу.

Як розповів юрист Андрій Новак, зазвичай українці самостійно не оновлюють дані про наявність\отримання інвалідності або про те, що хтось із близьких зник безвісти або зазнав смертельних травм у АТО. Для того, щоб відповідні дані оновлювалися, в країні було впроваджено такий порядок денний — для уточнення інформації.

Для проходження військово-лікарської комісії
Кожен військовозобов’язаний громадянин повинен в обов’язковому порядку пройти медичне обстеження, в рамках якого визначається, чи може особа служити в армії (її придатність) чи ні.

На термінову військову службу
Як правило у такого типу повістках вказують термін, коли громадянин повинен з’явитися на призовну ділянку для подальшого відправлення на строкову службу. Варто відзначити, що наразі такі документи українцям не видають, адже заклики на термінову військову службу до Збройних сил та інших військових формувань не проводиться через загальну мобілізацію, впроваджену в Україні через військову агресію росії.

Читайте також  Окупанти на Донеччині масово відмовляються воювати: що сталось

Мобілізаційне розпорядження
Такий вид повісток вручається, як правило, виключно військовозобов’язаним, які пройшли медичну комісію та визнані придатними до несення військової служби. У мобілізаційному розпорядженні має бути прописаний обов’язок з’явитися на збірний призовний пункт протягом 24 годин після оголошення мобілізації.

 

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.